link
facebook login BAYADERKA : Czekoladowe babeczki z piernikową nutą

wtorek, 16 grudnia 2014

Czekoladowe babeczki z piernikową nutą

Dla tych z Was, którzy wypróbowali przepis na najprostsze ciasto czekoladowe, Wacky Cake, mam dzisiaj pomysł na niewielkie czekoladowe babeczki, które z pewnością ozdobią świąteczny stół :-)
Dzisiejsze maleństwa są bardzo proste w przygotowaniu a niezmiernie efektowne, aromatyczne i wilgotne.
Nie potrzeba ani miksera ani ucierania składników, wystarczy je jedynie wymieszać zgodnie z przepisem. Ponadto nie zawierają jajek, masła, mleka. Można nawet pokusić się o upieczenie babeczek w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową, podobnie też proszek do pieczenia.
Bardzo polecam :)

Babeczki czekoladowe z piernikową nutą
około 8 babeczek

składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej
350 g cukru
8 łyżek kakao holenderskiego
1,5 łyżki cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
12 łyżek oleju słonecznikowego
440 ml dobrej kawy

składniki na polewę czekoladową: 

40 g czekolady mlecznej
40 ml śmietanki kremowej
posiekane orzechy laskowe

Przygotowanie:  1. Suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszamy widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty.
2. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, robimy trzy dołki. Do jednego wlewamy olej, do drugiego kawę. Do trzeciego sok z cytryny i aromat/ekstrakt. Mieszamy wszystko widelcem do połączenia.
3. Wewnętrzne ścianki foremek do babeczek smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto nakładamy do foremek łyżką, do połowy wysokości. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki upieczone wyjmujemy z piekarnika ostrożnie i studzimy w foremkach przez około 10 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy je na kratkę kuchenną.
4. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy w kosteczkę, łączymy z podgrzaną do wysokiej temp. śmietanką. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca polewa.
Polewą dekorujemy.
 

9 komentarzy:

  1. Niesamowicie wyglądają! Mistrzostwo świata. A u mnie był dzisiaj sernik brulee, tez bardzo szybki w przygotowaniu....

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie idealne - takie intensywnie kawowe. No i ten kolor - coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moocno czekoladowe...mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłednie pyszne. Cudne i ... Nie wiem co jeszcze mogę wyrazić kiedy na nie patrzę. Poprostu chciałoby się zjesć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mocno czekoladowe ! Przepiękne są! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam!!! wyszły super :) Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tu przepisy tylko na babeczki i muffinki, a przy okazji dowiecie się czym różnią się od siebie! :) http://cupcakeinakitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers