link
facebook login BAYADERKA : Zapiekane bakłażany z jarmużem i indykiem

piątek, 30 stycznia 2015

Zapiekane bakłażany z jarmużem i indykiem

Zapiekane bakłażany z jarmużem i indyczym mięsem mielonym to sposób na pyszny, zdrowy i sycący obiad.
Zwykle mięso przygotowuję z dodatkiem świeżych pomidorów, doprawiam tymiankiem, rozmarynem, bazylią, dodaję odrobinę czerwonego wina. Jarmuż duszę przed połączeniem składników na farsz, doprawiam też niewielką ilością soli i czosnkiem. Następnie łączę, nadziewam bakłażany, posypuję startym serem i zapiekam. Polecam jako propozycja na zdrowy i smaczny obiad.



Bakłażany nadziewane

 
2 duże bakłażany
300 g mięsa indyczego, drobno zmielonego
300 g pomidorów sparzonych wrzątkiem
100 ml bulionu warzywnego
65 g świeżego jarmużu
50 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
łyżeczka świeżego tymianku, bazylii, rozmarynu i pietruszki
potarty parmezan do posypania
mała cebulka, drobno posiekana
2 łyżki masła

Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, pozbywamy się miąższu najlepiej za pomocą metalowej dużej łyżki.
Cebulkę posiekaną podsmażamy na patelni na jednej łyżce masła. Jak tylko się zeszkli, dodajemy mielonego indyka i podsmażamy mięso, mieszając aby się nie przypaliło. Jak tylko zmieni kolor na szary, dodajemy bulion i dusimy około 20 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy.
Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdejmujemy skórkę. Pomidory obrane kroimy drobno i dodajemy do mięsa. Zalewamy wszystko winem i gotujemy aż zostanie niewielka część bulionu, tj, około 15 min. Na innej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią świeży, przepłukany i odsączony jarmuż. Dusimy przez 15 minut aż zmięknie, w międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Jarmuż łączymy z mięsem i pomidorami, mieszamy i takim przygotowanym farszem
nadziewamy połówki bakłażana. Posypujemy wierzch startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce, około 30- 35 minut. Bakłażan powinien być miękki a ser lekko chrupiący. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers