A jako ze pizzy bezglutenowej dotad na blogu nie bylo, spiesze nadrobic zaleglosci.
Samo przygotowanie ciasta jest zdecydowanie mniej pracochlonne niz tradycyjnej drozdzowej pizzy, poza tym- taka pizza jest zdrowsza, i na pewno barwniejsza!
Pizza brokulowa z pomidorkami i mozzarella
z ponizszych skladnikow przygotowujemy duza pizze na cienkim spodzie
na spod:
duzy kwiat brokula
50 g sera zoltego (startego na grubych oczkach)
jedno jajko, rozmiar M
na wierzch:
kulka mozzarelli
7-8 pomidorkow
sos pomidorowy do pizzy (moze byc gotowy)
1. Przygotowanie ciasta mozna rozpoczac wieczor wczesniej i ugotowac brokuly w lekko osolonej wodzie do miekkosci, nastepnie odcedzic, rozmiazdzyc widelcem na papke i odstawic do wystudzenia na noc.
2. Papke brokulowa laczymy z potartym serem i rozkloconym jajkiem tak, aby powstala jednolita masa. Do smaku dodajemy odrobiny soli.
3. Duza forme wykladamy kawalkiem papieru do pieczenia. Na papier wykladamy ciasto i za pomoca lyzki, rozscieramy je tak, aby powstal dysk.
4. Forme z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy tak, aby wierzch lekko zbrazowial *, ale sie nie przypalil. Po czym forme wystawiamy i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
5. Na wierzch wykladamy sos, nastepnie pokrojona w plasterki mozzarelle, polowki pomidorow. Wstawiamy forme z pizza do piekarnika na ok.10 min i pieczemy az mozzarella zacznie sie topic.Podajemy od razu po upieczeniu.
* wazne jest aby spod byl podpieczony ( to ulatwia krojenie i tak delikatnego ciasta) ale niezbyt mocno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.