Pyszna i prosta w przygotowaniu babka migdalowa, ktora mozna spokojnie przygotowac bez uzycia miksera.
Skladniki dzielimy na mokre I na suche I w taki sposob je laczymy (patrz nizej). Calosc udekorowalam frostingiem z kremowego serka i pyszna, chrupiaca pralina migdalowa, bez ktorej babka nie smakuje juz tak dobrze. Polecam upiec na zblizajace sie Swieta.
Babka migdalowa z pralina
skladniki na niewielka forme o srednicy 22 cm
3 jajka
120 ml smietany slodkiej (30 % tluszczu)
1,5 lyzeczki aromatu migdalowego
1/2 lyzeczki aromatu waniliowego
3 lyzki jogurtu naturalnego
150 g cukru
170 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
3 lyzki platkow migdalowych
3 lyzki cukru perlowego
na frosting:
100 g serka kremowego, typu Philadelphia
100 g cukru pudru
na praline
5 lyzek platkow migdalowych
3 lyzki cukru
lyzka masla dobrego
Skladniki mokre (rozklocone jajka, jogurt, smietane, aromaty) mieszamy w jednej misce. Nastepnie mieszamy te skladniki z cukrem.
Nad drugim, osobnym naczyniem przesiewamy make z proszkiem i dodajemy odrobine soli.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Forme z kominem natluszczamy delikatnie maslem i nastepnie wysypujemy lyzka bulki tartej.
Skladniki mokre i suche laczymy ze soba za pomoca widelca. Ciasto wylewamy rownomiernie do przygotowanej formy. Wyrownujemy wierzch szpatulka. Opcjonalnie, mozna wierzch wysypac cukrem perlowym i platkami migdalowymi.
Pieczemy ciasto w podanej temperaturze ok. 38 minut , do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy ostroznie forme z ciastem i odstawiamy do calkowitego przestudzenia.
Po czym przygotowujemy frosting. Serek kremowy ucieramy bardzo dokladnie z cukrem pudrem.
Wystudzona babke dekorujemy frostingiem i odstawiamy w schlodzone miejsce.
Przygotowujemy praline. Na rozgrzana patelnie wrzucamy maslo, cukier. Ciagle mieszajac doprowadzamy do lekkiego zbrazowienia- caly czas obserwujemy skladniki. nastepnie wrzucamy platki migdalowe i mieszajac (przewracajac drewniana lopatka) doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania platkow- powinny miec lekki brazowy kolor i byc chrupiace. Jak tylko doprowadzimy do skarmelizowania migdalow, natychmiast je zdejmujemy z patelni i przerzucamy na arkusz papieru do pieczenia. Studzimy. Wystudzona pralina dekorujemy babke.
Ta migdałowa pralina, mmm... Coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuń