link
facebook login BAYADERKA : TORT MLECZNO-TRUSKAWKOWY

wtorek, 8 marca 2011

TORT MLECZNO-TRUSKAWKOWY




''To najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłaś''- usłyszałam od mego Męża, który, przyznaję, jest sernikoholikiem:)

Rzeczywiście, to jest jeden z najlepszych serników, jaki dotąd jadłam.

Ma delikatną, wręcz że aksamitną konsystencję i myślę, że nie będzie przesadnym, jeżeli napiszę, że ten tort ma niebiański smak...
Właściwie to brakuje mi słów, które mogłyby najlepiej i w jak najbardziej precyzyjny sposób opisać TEN smak.
Ale, raz kozie śmierć, spróbuję:)
Tort jest serowy, ale nie ma w sobie nic z ciężkich serników. I nic w tym dziwnego, bo został przygotowany na bazie włoskiego sera mascarpone.
Ma też bardzo mleczny posmak z nutką migdalów, a mimo to, co zaskakujące, nie jest przesłodki.


Przepis, przeze mnie odrobinę zmodyfikowany, pochodzi ze znanego bloga  Moje Wypieki.

Bardzo,bardzo mocno polecam !:)



Składniki na ciasto:

- 300 g białej czekolady
- 250 ml śmietany ''kremówki'' ( 30% tluszczu)
- 5 jajek
- 120 g cukru do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 120 g zmielonych migdałów
- łyżeczka esencji waniliowej
- 180 g truskawek

Składniki na krem:

-500 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g truskawek

Poza tym:

-250 g serka mascarpone
- 3 łyżki płynnej ostudzonej białej czekolady
- 2 średniej wielkości truskawki


Wykonanie:

1. Do małego rondelka z dobrym mocnym dnem wlewamy śmietanę i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, jednocześnie łamiemy czekoladę i wkładamy to do rondelka ze śmietaną. Mieszamy i czekamy, aż te dwa składniki się połączą. Po czym zdejmujemy rondelek z palnika.

2. Białka oddzielamy od żółtek ( nie wyrzucamy!) i ucieramy z 60 g cukru, migdałami, esencją waniliową, mascarpone i masą czekoladowo-śmietanową, która nie powinna mieć wysokiej temperatury.
Następnie ubijamy białka ''na sztywno'' z pozostałym cukrem (60 g) i łączymy, bardzo powoli, z masą serową. Co ważne, bardzo delikatnie i wolno łączymy ubite białka z masą, najlepiej drewnianą łyżką.
3. Kroimy truskawki (180 g) na bardzo cieniutkie plasterki. Formę do pieczenia o średnicy około 25 cm (może byc mniejsza) natłuszczamy i wysypujemy na nią odrobinę kaszy mannej. Wylewamy do formy ciasto. Następnie na samym wierzchu układamy pokrojone truskawki.
Przykrywamy folią aluminiową, aby się nie przypiekło i pieczemy około godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po tym wyjmujemy ciasto, studzimy przez około 45 minut i wkładamy do lodówki na co najmniej 8 h, a najlepiej na cała noc (ok 12 h).

4. Robimy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i truskawkami. I kiedy ciasto będzie już schlodzone, przyozdabiamy je kremem nakładając na górę i ściany ciasta.
Na samym końcu kroimy truskawki na plastry i ukladamy je w ''okrąg'' tj.na zdjęciu. Po czym miksujemy serek mascarpone z białą czekoladą i truskawkami i tym przyozdabiamy wierzch ciasta.

Smacznego!:)





3 komentarze:

  1. Super przepis mam zamiar zrobic widziałam truskawki wczoraj w sklepie, jednak jest pewna niejasnośc w przepisie nalezy ubic truskawki ze śmietana w masach natomiast na zdjeciu wierzchnia warstwa jest snieżnobiała nie wygląda ze była "ubita" z truskawkami - dlatego nie wiem co robic?

    OdpowiedzUsuń
  2. Poza smietanka,ktora dodajemy do masy serowej, jest jeszcze smietanka w skladnikach na krem, to ta smietanka jest snieznobiala. Oczywiscie ten krem jest opcjonalny, ale mysle ze warto to ciasto przygotowac z kremem. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam. Ciasto wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers