link
facebook login BAYADERKA : KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

poniedziałek, 7 marca 2011

KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ CZEKOLADOWĄ


Do zrobienia tych ciastek zainspirowały mnie...elementy pochodzące z zestawu playdough, które należą do mej trzyletniej Marysi.
Pośród nich znalazła się kolorowa wycinarka w formie tarty, którą pomogłam sobie wyciąć te kruche ciastka.
No i na koniec przełożyłam je kremem czekoladowo-orzechowym wg własnego przepisu.

Przepis na ciastka pochodzi z  '' Romantic Cakes'' Peggy Porschen.


Polecam!


Składniki na ciastka:

- 200 g niesolonego masła
- 200 g cukru do pieczenia
- jedno ubite jajko
- 400 g mąki + odrobina do podsypania stolnicy i ciasteczek

Składniki na masę czekoladową:

-100 g czekolady gorzkiej
-40 g czekolady mlecznej
- garść bardzo drobno posiekanych orzechów

Wykonanie:

1. Razem ucieramy w misce: masło i cukier na puszystą masę. Można to zrobić mikserem z zakończeniem tzw. ''łopatką''.
2. Z masą łączymy ubite jajko i przesiewamy w to mąkę. Ucieramy, aż ciasto będzie gładkie.
3. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
4. Podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto. Wyrabiamy dosyć szybko a następnie rozwałkowujemy na grubość około 5-8 mm. Wycinarkami do ciastek nadajemy kształt naszym ciasteczkom. Używając noża o szerokim ostrzu, rozkładamy je na formie do pieczenia wyścielonej pergaminem.
Ponownie chłodzimy ciasteczka w lodówce,około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5. Pieczemy przez 6-8 minut w podanej temperaturze. Ciasteczka powinny nabrać złotobrązowego koloru.
Wyjmujemy je na kratkę.
Smacznego!:)
6. Masę czekoladową przygotowujemy następujaco. Gorzką i mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do tego garść posiekanych orzechów dowolnego rodzaju.
7. Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i nakładamy na siebie tj na zdjęciu.

* Same ciasteczka można przechowywać aż do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Natomiast ciasteczka przełożone masą przechowujemy nie dlużej niż tydzień, najlepiej w lodówce. Na dwie-trzy godziny przed podaniem wykładamy je na talerz.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers