link
facebook login BAYADERKA : DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY

środa, 6 kwietnia 2011

DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY



Jest niesamowicie łatwy w wykonaniu a niebiańsko pyszny!:)
Już niedługo zacznie się sezon na rabarbar, później truskawki i będziecie mogli skosztowac własnego dżemu. A można, można się nim delektować na wiele sposobów.
I obiecuję, że z tym dżemem pewnego dnia pojawi się na blogu jeszcze niejeden przepis.


O jego doskonałym smaku przekonajcie się sami!:)

Składniki:

-100 cukru kryształ
- 300 g rabarbaru (obranego i pociętego na drobne kawałki)
- 500 g truskawek (oszupułkowanych i pociętych na połówki)

Wykonanie:

Umyte, obrane i pokrojone owoce wkładamy do garnka. Gotujemy przez około dwie godziny. Po czym wsypujemy cukier i gotujemy dalej, od czasu do czasu, mieszając.
Dżem potrzeba gotować przez co najmniej kilka godzin. Najlepiej po gotowaniu zostawić w tym samym garnku i następnego dnia rano sprawdzić jego konsystencję. Powinien nie ''schodzić'' z przewróconej do góry dnem łyżki.

Odnośnie pasteryzacji, ja tradycyjnie, gotuję słoiki z dżemem w kąpieli wodnej tzn. wkładam je do wyścielonego ręcznikiem garnka i zalewam do połowy wysokości słoików wodą. Gotuję przez około 10-15 minut, aż wieczko słoika wciągnie się do środka.

Smacznego!:)

6 komentarzy:

  1. właśnie mi przypomniałaś...że rabarbar nachodzi!!! :) jupi!!!!!

    ps. a dzem ...truskawka i rabarbar to połącznie istnie królewskie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bayaderko! Już nie mogę doczekać się rabarbaru i słodkich sezonowych truskawek...
    Piękny blog - cudowne zdjęcia i ciekawe przepis!
    Bardzo mi się podoba pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moi kochani, bardzo milo jest czytac Wasze komentarze!:) dziekuje i pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też chcę dostać rabarbar, już i teraz!
    Poza tym, nie powinnaś nas w taką pogodę katować TAKIMI rzeczami! To niesprawiedliwe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Atrio,
    ja zachecam, nie katuje, alez w zadnym wypadku!:) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy nie potrzeba pektyn np z cytryny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers