link
facebook login BAYADERKA : IDEALNE RACUCHY DROŻDŻOWE

czwartek, 28 kwietnia 2011

IDEALNE RACUCHY DROŻDŻOWE

Moje racuchy drożdżowe. Są pulchne, delikatne, pachnące i po prostu bardzo dobre. 
A w zestawieniu z truskawkami i posypane cukrem pudrem- przepyszne. Wspaniałe na podwieczorek czy jako propozycja drugiego dania obiadowego. Moje dzieci je kochają i nigdy jeszcze nie zdarzyło się, aby po tych racuchach coś pozostało.
Można je jeść na wiele różnych sposobow. Jeżeli nie mamy świeżych truskawek, zastąpmy je innymi owocami typu: jagody, borówka, jeżyny, maliny. Można zrezygnować z cukru pudru i zastąpić go nieco bardziej sycąca słodką śmietanką i to połączenie będzie doskonałe.
Kiedy mam nieco więcej czasu, dodatkowo do racuchów przygotowuje sos truskawkowy według przepisu Maureen McKeon. Racuchy z owocami i sosem truskawkowym smakują wyśmienicie.

Składniki na około 16 racuchów:

- 2 jajka
- 300 ml mleka o temperaturze 22 stopni Celsjusza
- 350 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- olej słonecznikowy do smażenia
- 40 g cukru kryształ
- szczypta soli

Dodatkowo:

- około 400 g swieżych truskawek
- cukier puder

Składniki na około 600 ml sosu truskawkowego: 

- 500 g świeżych truskawek
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z świeżo wyciśniętej cytryny
- opcjonalnie: kirsch, brandy albo likier pomarańczowy do smaku (wersja dla dorosłych)


Wykonanie:

1.  Drożdże kruszymy i zalewamy letnim mlekiem. Zasypujemy je około 100 g maki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10 minut.

2. W osobnym naczyniu ubijamy najpierw białka ze szczyptą soli. Po czym dodajemy do białek cukier, ciągle miksując. W ubite na sztywno białka musimy wmiksować żółtka. Odstawiamy je na bok.

3. Jak tylko drożdże się poruszą, łączymy je z ubitymi jajkami. Po czym bardzo powoli wsypujemy resztę mąki. I obserwujemy konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt gęste. Raczej nieco rzadsze, by nasze racuchy były lekkie i pulchne a nie zbite.

4. Wyrabiamy ciasto ręką około 4-5 minut, bardzo energicznie. Powinno być dość elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż ciasto  podwoi objetość (ok. 45 minut do godziny).

5. Rozgrzewamy olej na dosyć dużej patelni i zmniejszamy płomień do średniego. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby racuchy się dokładnie przepiekły w środku.
Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy równo na patelni. Smażymy z obu stron.

6. Na samym końcu myjemy truskawki, pozbawiamy szypułek i kroimy na drobne części. Racuchy podajemy z cukrem pudrem i truskawkami.

Jeżeli chcemy zrobić sos truskawkowy:

1. Umyte i oszypułkowane owoce umieszczamy w food procesorze albo w naczyniu, w którym można je rozetrzeć dokładnie blenderem. Jeżeli uważamy to za słuszne, mus przeciskamy przez sito, aby uzyskać klarowny sok ( według mnie niekonieczne) Dodajemy cukier puder, odrobinę soku z cytryny i ewentualnie likier/ brandy lub inny alkohol. Sosem polewamy racuchy. Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.



8 komentarzy:

  1. Bayaderko, fantastyczne zdjęcia. Racuchy pewnie pyszne :-)
    No i zatęskniłam bardzo za truskawkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bayaderko! Te racuchy są najpiękniejszymi jakie widziałam, takie cudnie puszyste! A zdjęcia wspaniałe!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno-Mario i Aniu, dziekuje za Wasze komentarze. Pozdrawiam i zycze pieknego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, to będzie wkrótce moje śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Peppervanilla, dziekuje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, Anonimie. Bardzo sie ciesze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bayaderko to chyba jedne z najpyszniejszych i najbardziej puchatych racuchów jakie kiedykolwiek dane mi było jeść .... w życiu nie wpadłabym na to, żeby ubić pianę do nich ... a tu taki efekt. Po prostu cudowne:). Dziękuję w imieniu całej swojej Rodzinki za cudowny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers