( images by A. Guszpit ©2011
click on to enlarge)
Jeżeli mamy nadmiar truskawek w domu i głowimy się nad tym co z nimi zrobić ten przepis może być trafnym pomysłem na wykorzystanie nieco większej ilości owoców. Z jeżyn można zrezygnować chociaż to nieco ujednolici smak ciasta i zrobić je w stu procentach truskawkowe.
Krajanka jest dosyć prosta w przygotowaniu i aby uniknąć zakalca, ciasto trzeba podpiec tak, aby jego wierzch się ściął po to aby dżem powstały z owoców nie wtopił się w nasze kruche. Pozostaje później już tylko posmarować je ugotowanymi owocami, posypanie kruszonką, wstawienie w piekarnik i to wszystko.
Pomysł na przygotowanie krajanki podpatrzyłam u Liski. Przepis autorski.
Dobrego dnia! Pozdrawiam Was mocno!
A.
Recipe for Strawberry and Blackberry Slice
1. for the fruit filling:
900 g fresh strawberries washed hulled and sliced
350 g blackberries
230 g sugar
3 tbs all-purpose flour
Cook all the ingredients apart from flour until they remind you of a jam. At the end add flour and mix it altogether.
Set aside.
2. Then mix those ingredients below for the pastry:
200 g all purpose flour
1 scant tbs cornflour (cornstarch)
45 g icing sugar
150 g unsalted butter
a few drops pure vanilla extract
Mix those until you get soft pastry. After that wrap it up with cling film and put it into the fridge for at least 30 minutes.
3. In the meantime prepare the crumble which goes at the top of the slice:
80 g sugar
80 g unsalted butter
60 g all-purpose flour
40 g pecans finely chopped
Mix those altogether until they remind you of fine breadcrumbs. Set aside.
Take the pastry out of the fridge. Preheat the oven to 165 degrees Celsius.
Line a baking tray with some non-stick paper.
Then take the paper out and put it on a working surface, roll the pastry out flat on the paper and put it back into the tray.
Fork the pastry evenly and place it into the oven and prebake for some 20 minut.
After that spread the fruit mixture all over the pastry and put the crumble on top of it evenly.
Bake at 180 degrees Celsius for some 30 minutes or so until the crumble becomes golden brown.
Let it cool thoroughly. Then slice it.
Ależ smakowita krajanka, z chęcią byśmy ją spałaszowali! :) I bardzo nam się podoba pomysł z tłem do przepisu! BTW przepis na batony owsiane znajdziesz na naszym blogu, jest podlinkowany w etykietach oraz w tekście nad zdjęciem w ostatnim wpisie, pozdrawiamy serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie ta krajanka wygląda, muszę się skusić na taką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniesamowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJak zwykle idealne zdjecia i ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńśliczności ,aż szkoda jeść ,aby nie popsuć malarskiej scenerii
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo Smacznie :) Ale ja już nie mam truskawek :(
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie, a co dopiero jak smakuje...
OdpowiedzUsuńJust Great, dziękuję za odwiedziny, komentarz i link. Link znalazłam nad zdj z batonikami, dziękuję zrobię na pewno dziewczynki się ucieszą:-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne!
Kamila, dziękuję i pozdrawiam mocno!
BasiaP i Katie i Margot, dziękuję za odwiedziny i komentarze a co do fotek, to ja się dopiero uczę ale jeszcze raz dzięki za miłe słowa:-)
Papaya, dzięki. Pozdrawiam.
Berrypunch, dzięki za ciepłe słowo. No to może zrobisz w przyszłym roku!:-)
Paula, witaj! Dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa. Pozdrowienia!
Piękne zdjęcia, ale taka krajanka podoba mi się sama w sobie, nawet bez cudownego obrazu :)
OdpowiedzUsuńburczymiwbrzuchu,
OdpowiedzUsuń:-) dzięki i pozdrawiam ciepło!