link
facebook login BAYADERKA : Łatwy chlebek bananowy i The Essential Baking / Easy banana bread & The Essential Baking book

sobota, 10 marca 2012

Łatwy chlebek bananowy i The Essential Baking / Easy banana bread & The Essential Baking book


Nigdy nie bylam wielka zwolenniczka wypiekow bananowych a tym bardziej takich chlebkow.
Az do niedawna kiedy to zaczelam wyprobowywac, strona za strona, przepisy pochodzace z ksiazki
''The Essential Baking More than 200 step-by-step-recipes''.
Sama ksiazka jest napisana bardzo przystepnym jezykiem. Usystematyzowana w bardzo precyzyjny sposob zdecydowanie ulatwia poszukujacemu wybor przepisu. Na samym wstepie autorzy maja na uwadze zaznajomic czytelnikowi podstawy pieczenia wlacznie z wszelakimi gadzetami niezbednymi w kuchni. I mowa tutaj o foremkach, czasomierzach, nozach, szpatulkach. Rozdzial pierwszy ksiazki- Teatime- rozpoczyna sie uwagami typu: jak upiec perfekcyjne scones (buleczki angielskie)? I tak kolejne poruszaja temat przygotowan do pieczenia ciasta, receptury podstawowej na maslane ciastka, ktora stosunkowo swobodnie mozna modyfikowac, przygotowania ciasta francuskiego jak i tez ptysiowego- i  naturalnie przepisy na ciasta mniej i bardziej znane a  i prawie wszystko wzbogacone jest o naturalnie piekne fotografie. Rowniez w podrozdzialach dotyczacych uwag/ wkazowek na temat: perfekcyjnych muffinow, idealnych scones, friand itp. pomoca sluza fotografie z opisami ukazujace i jasno tlumaczace ewentulnie popelnione bledy.
The Essential Baking jest pozycja ciekawa i zaadresowana nie tylko dla tych, ktorzy w pieczeniu stawiaja pierwsze kroki. Polecam ja rowniez tym, ktorzy zamierzaja swe umiejetnosci poglebic i doskonalic.

Sam przepis na chlebek bananowy jest bardzo ale to bardzo latwy a samo ciasto- wilgotne, nieprzesadnie ciezkie i lepkie, idealne do herbaty.

Essential Baking

Wydawnictwo Murdoch Books
cena: £ 9.74 + koszty przesylki
wiecej informacji znajdziesz na   http://www.amazon.co.uk/



Easy Banana Bread
recipe adapted from The Essential Baking

preparation: 20 minutes
cooking time: circa 40 minutes
serves 10.


250 g all-purpose (plain) flour
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon mixed (pumpkin pie) spice
150 g unsalted butter, softened
185 g soft brown sugar
2 eggs, lighlty beaten
235 g mashed overripe bananas (about 2 bananas)
icing sugar to dust the cake


1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Grease and line the base of a 13 X 23 cm ( 5 X 9 inch) loaf (bar) tin.
Sift together flour, baking powder, mixed spice and a tiny pinch of salt (optional) into a bowl.
2. Cream the butter and sugar in a large bowl using an electric beaters until soft.
Add the egg gradually, beating thoroughly after each addition. Mix in the banana. Gradually add the sifted dry ingredients and with a fork mix altogether but do not overdo.
3. Spoon the mixture into the tin and bake for 35-45 minutes, or until a skewer inserted into the centre of the loaf comes out clean. Cool in the tin for 10 minutes before turning out onto a wire rack. Serve warm or at room temperature, dusted with icing sugar.





9 komentarzy:

  1. nigdy nie probowalalm z przyprawami do piernika, zapewne ma calkiem inny smak bardziej intesywny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola, przyprawa do piernika podkresla tutaj smak, ale jest prawie niewyczuwalna.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja od dawna lubię ciasta/chlebki bananowe
    Piękne zdjęcia Agnieszko
    Szkoda ,że nie znam angielskiego bo książka na bank fajna

    OdpowiedzUsuń
  4. najadam się samymi twoimi zdjęciami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam takiego chlebka i jestem bardzo ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne do herbaty!ciężkie i lepkie;)Agnieszko,Twoje słowa,o fot.nie wspomnę, powoduję we mnie przypływ endorfin:)
    jak Ty to robisz;)
    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  7. Banana bread is my favourite thing to make. I usually make a couple loaves and freeze the extras until I need them. Your recipe looks great. Look forward to trying it out.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja za bananowe chlebki dam się pokroić. Tak samo zresztą, jak za dyniowe czy cukiniowe. Za marchewkowe też. Uwielbiam i już.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers