Poczatki mych studiow beda mi zawsze niezmiennie kojarzyc sie z trzema rzeczami.
Dzielnica Angel- Islington w polnocnym Londynie ( moja ulubiona :)
Przesiadywaniem do poznych wieczornych godzin w ksiegarni Borders w tejze dzielnicy.
Stroopwaffel, czyli kruchymi maslanymi ciastkami, znanymi w UK jako caramel waffers.
Nie zapomne smaku tych ciastek jedzonych po raz pierwszy, slodkiego klejacego sie karmelu i niesamowicie aromatycznej kawy.
I tak okolo dziesiec lat wstecz wcale mi do glowy by nie przyszlo, ze bede sie kiedys zastanawiac nad tym jak przygotowac stroopwaffels w domu. Zreszta te ciastka wygladaly i smakowaly tak wyjatkowo, ze nie uwierzylabym chyba, gdyby ktos powiedzial ze wlasciwie mozna je upiec w domu, pod warunkiem ze jestesmy posiadaczami specjalnej maszynki do wypiekania tych ciastek, tzw. pizzelle maker.
Przepis na te ciastka pochodzi z ksiazki Dutch Delights , ktorej autorka jest Sylvia Pessireron, a znalazlam go na stronie Kitchen Butterfly.
Stroopwaffels- ciastka holenderskie
na ciastka:
250 g maki pszennej
100 g miekkiego brazowego cukru ( uzylam soft brown sugar)
200 g masla
10 g drozdzy instant
jedno jajko, lekko ubite
szczypta soli
skladniki na mase: *
600 g syropu ''golden syrup''
300 g cukru trzcinowego
100 g masla
1/2 lyzeczki cynamonu
Przygotowujemy ciasto. Przesiana make przesypujemy do duzej miski. Uzywajac dwoch ostrych nozy,siekamy maslo, laczac je w ten sposob z maka.
Drozdze rozpuszczamy w dwoch lyzkach cieplej ( pokojowej) temperaturze. Dodajemy je do maki.
Dodajemy jajko, cukier i wyrabiamy ciasto, okolo 10 minut tak aby bylo gladkie i miekkie. Przygotowane ciasto wkladamy do miski i odstawiamy na okolo 45 minut do godziny, do wyrosniecia.
Przygotowujemy syrop/ mase w miedzyczasie:
Golden syrup, cukier trzcinowy i cynamon laczymy w dosyc duzym rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy okolo 10 minut. Po tym czasie z goraca masa laczymy maslo pokrojone w kawaleczki. Jak tylko masa zgestnieje, zdejmujemy garnek z ognia. Masa ostudzona, gestnieje, dlatego w miare ciepla trzeba smarowac ciastka.
Nasza maszynke do ciastek nagrzewamy. Kiedy ciasto juz wyrosnie, dzielimy je na mniej wiecej 10-12 kawalkow. Z kazdego kawalka formujemy kuleczke, ktora pozniej trzeba nieco rozplaszczyc. Na rozgrzana plytki maszynki wykladamy splaszczone kuleczki, zamykamy maszynke i pieczemy ciastka okolo 2-3 minut (w zaleznosci od mocy maszynki/temperatury pieczenia). Dosyc cieple ciastka smarujemy masa, przykrywamy drugim ciastkiem tak jakbysmy przekladali markizy. Ciastka przeklada sie cieple, jak tylko ostudza sie, sa bardzo chrupkie i lamia sie w dloniach.
Ciastka je sie z bardzo ciepla kawa, tak jak pokazane jest na zdjeciach wyzej, w ten sposob ciastko mieknie i rozplywa sie w ustach. Smacznego :)
* Masy z wyzej podanej skladnikow wyszlo bardzo duzo. Proponuje przygotowac z polowy skladnikow i dodac nieco wiecej cynamonu, jezeli lubimy.
Aż pod kupne podpadają swoim wyglądem ;D.
OdpowiedzUsuńpiękne, dostałam strasznego apetytu na takie, maszynki do zrobienia tylko brak:(
OdpowiedzUsuńjej, moje ukochane ciastka i to w domowej wersji, genialne! Szkoda, że nie mam maszynki do takich ciastek :(
OdpowiedzUsuństraszznie kuszą...myslisz ze w gofrownicy by wyszły?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mimi, mysle ze niestety nie. Plytki maszynki na ktorych sie piecze te ciastka sa bardzo plaskie, z gofrownica jest tak ze ciasto wlewa sie doslownie pomiedzy wglebienia. Pozdrawiam.
Usuńwyszły ci obłędnie:) otwieram po nie buzie;)
OdpowiedzUsuńMaszynki nie mam. Żałuję tego okrutnie!
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam. Żałuję, że nie mam sprzętu żeby je zrobić, bo wyglądają obłędnie;)
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają! A myślisz, że mogę się pokusić i zrobić je w maszynce do pieczenia wafli? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńobłędne:)))
OdpowiedzUsuńA gdzie to się kupuje , to urządzenie?
piękne!a czy maszynkę można kupić w UK?podlinkujesz?zakochałam się od pierwszego wejrzenia:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te ciasteczka Agnieszko! Nie mogę się na nie napatrzeć. Cudeńka!:)
OdpowiedzUsuńNo wlasnie, maszynka... Chyba do Holandii po nie skoczę ;))
OdpowiedzUsuńMiałam je okazje skosztować i były pyszne. Gdybym była szczęśliwą posiadaczką maszynki od razu bym się za nie zabrała. :)
OdpowiedzUsuńMaszynke mozna zakupic w Polsce na stronie Allegro, ale to jest bardziej kwestia szczescia.
OdpowiedzUsuńJa kupilam swoja na amazon.com. W UK nie moglam jej dostac.
Oto link:
http://www.amazon.com/Cuisinart-WM-PZ2-Pizzelle-Press/dp/B00006F2ME
Bardzo Wam wszystkim dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie do zrobienia bo mnie tymi ciastkami urzekłaś :)
OdpowiedzUsuń