link
facebook login BAYADERKA : Blyskawiczne ciasto z gruszka, figami i czekolada

wtorek, 25 września 2012

Blyskawiczne ciasto z gruszka, figami i czekolada





Ciasto do przygotowania w kwadrans.
Skladniki laczymy na zasadzie: mokre w jednym naczyniu, suche w drugim ( podobnie jak w pieczeniu muffinow) i widelcem laczymy calosc.
Ciasto jest bardzo wilgotne, miekkie, nieprzesadnie slodkie, z kawalkami czekolady...Wypelnione dosyc spora iloscia owocow.



Blyskawiczne ciasto z gruszkami, figami i czekolada

190 g maki pszennej
100 g posiekanych suszonych fig
100 g posiekanej dobrej czekolady
200 g gruszek pokrojonych w kawalki (waga po obraniu)
50 g cukru
50 g nutelli
2 jajka
lyzeczka proszku do pieczenia
garsc posiekanych orzechow wloskich, opcjonalnie*
2 lyzki holenderskiego kakao* 
90 g jogurtu naturalnego
90 g oleju
szczypta sody oczyszczonej

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Niewielka foremke, tzw. keksowke, wykladamy papierem do pieczenia.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia, soda.
Figi, gruszki, czekolade laczymy z jogurtem, nutella, olejem, cukrem.
Jajka ubijamy i laczymy z mokrymi skladnikami.
Suche i mokre skladniki mieszamy tylko do polaczenia.
Wlewamy mase do foremki. Wyrownujemy wierzch szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie, przez okolo 40 minut.
Ciasto wyjmujemy po upieczeniu. Studzimy.
Przygotowujemy ganache: czekolade polamana w kosteczke laczymy ze smietanka i z kakao. Podgrzewamy, albo w mikrofalowce, albo w garneczku o grubym dnie, najlepiej na najmniejszym plomieniu. Jak tylko skladniki sie polacza, ganache bedzie lsniaca, polewamy nia ciasto, lekko studzimy i ozdabiamy plasterkami suszonych fig.
Smacznego :)


* Na zdjeciach ciasto jest i bez orzechow, i bez kakao. Kiedy pieklam je po raz pierwszy, z orzechami i kakao, bylo jeszcze lepsze i bardziej intensywne w smaku.

11 komentarzy:

  1. Jejku Agnieszko,jakie piękne jest to ciasto! Chciałabym teraz kawałeczek zjeść. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie wygląda i to cudowne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. omatko,matko,matko icórko...jato muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To połączenie do mnie przemawia *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, cóż za rajski wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzę o kawałku takiego ciasta, teraz! ;-) Trzymam kciuki za książkę, Agnieszko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolory, użyte produkty i smaki przywiodły mi na myśl "Baśnie z 1001 nocy". Oglądając Twoje zdjęcia miałam wrażenie, że oglądam wciągającą książkę dla dzieci!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful photos... Such a change in one year.. How did you do that??

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka długość formy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimie, uzylam malej keksowki, 20 cm na 9 cm szerokosci.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers