Kiedys wspominala o takich kopertach Liska z White Plate. Byly to koperty z ananasem. Nieco pozniej pojawily sie rozki/paczuszki z ciasta francuskiego z jablkami na Moich Wypiekach.
Dzisiaj koperty z gruszka i platkami migdalow.
KAZDY potrafi przygotowac takie ciastka.
Wystarczy tylko paczka ciasta francuskiego, kilka gruszek, odrobina przypraw, roztrzepane jajko i minimum czasu i checi :)
Lukier, migdaly- to juz jak lubimy, niekoniecznie, chociaz tak naprawde chrupiace zarumienione migdaly swietnie komponuja sie z miekka ciepla gruszka schowana w ciescie francuskim.
Koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow
zainspirowane przepisami znalezionymi w internecie
320 g ciasta francuskiego
200 g gruszek (waga po obraniu, pokrojeniu owocow w drobna kostke)
odrobina cynamonu
odrobina galki muszkatolowej
roztrzepane jajko
ponadto:
cukier puder, okolo 1/2 szklanki
troche goracej wody
zarumienione platki migdalow, okolo 3 lyzki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie ( w placie) wykladamy na deske do krojenia. Przekrawamy wzdluz i nastepnie w taki sposob aby wykroic okolo 10 trojkatow.
Owoce laczymy z cynamonem i galka. Na kazdy trojkat ciasta wykladamy owoce za pomoca lyzki. Nastepnie ''zamykamy'' trojkat by utworzyl paczuszke/ koperte (gorny bok do srodka, lewy bok do srodka, prawy bok do srodka i na koncu zlepiamy boki ciasta ) wykladamy na forme do pieczenia, gladka czescia do gory. I tak postepujemy z kazdym trojkatem ciasta. Roztrzepanym jajkiem smarujemy kazda koperte. Wstawiamy forme do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 10-12 minut albo do momentu az ciastka nabiora zlotobrazowego koloru.
Lekko przestudzone koperty mozna polac lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru i odrobiny wody na gladko, tutaj trzeba uwazac z iloscia wody, lepiej dodac jej mniej na poczatku. Ciastka dekorujemy platkami migdalow, ktore trzeba uperzednio zrumienic na patelni (kilka minut, uwazamy aby sie zbytnio nie zrumienily). Smacznego :)
Pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają tak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że istnieje ciasto francuskie! W moment można takie pyszności wyczarować...
OdpowiedzUsuńzaczarowałaś mnie tym przepisem ! na pewno spróbuję zrobić takie poduszeczki ! tylko może z brzoskwinią ? :)
OdpowiedzUsuńale czarujesz Aguś , oj co za zdjęcia
OdpowiedzUsuńSzybkie, pyszne i efektywne :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam ciasto francuskie z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozyja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie desery, ciasto francuskie daje tyyyyle możliwości. Porywam jedną kopertę do kawy ;)
OdpowiedzUsuń