link
facebook login BAYADERKA : W 15 minut: koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow

sobota, 29 września 2012

W 15 minut: koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow

Kiedys wspominala o takich kopertach Liska z White Plate. Byly to koperty z ananasem. Nieco pozniej pojawily sie rozki/paczuszki z ciasta francuskiego z jablkami na Moich Wypiekach.
Dzisiaj koperty z gruszka i platkami migdalow.
KAZDY potrafi przygotowac takie ciastka.
Wystarczy tylko paczka ciasta francuskiego, kilka gruszek, odrobina przypraw,  roztrzepane jajko i minimum czasu i checi :) 
Lukier, migdaly- to juz jak lubimy, niekoniecznie, chociaz tak naprawde chrupiace zarumienione migdaly swietnie komponuja sie z miekka ciepla gruszka schowana w ciescie francuskim.

Koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow
zainspirowane przepisami znalezionymi w internecie

320 g ciasta francuskiego
200 g gruszek (waga po obraniu, pokrojeniu owocow w drobna kostke)
odrobina cynamonu
odrobina galki muszkatolowej
roztrzepane jajko

ponadto:
cukier puder, okolo 1/2 szklanki
troche goracej wody
zarumienione platki migdalow, okolo 3 lyzki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie ( w placie) wykladamy na deske do krojenia. Przekrawamy wzdluz i nastepnie w taki sposob aby wykroic okolo 10 trojkatow.
Owoce laczymy z cynamonem i galka. Na kazdy trojkat ciasta wykladamy owoce za pomoca lyzki. Nastepnie ''zamykamy'' trojkat by utworzyl paczuszke/ koperte (gorny bok do srodka, lewy bok do srodka, prawy bok do srodka i na koncu zlepiamy boki ciasta ) wykladamy na forme do pieczenia, gladka czescia do gory. I tak postepujemy z kazdym trojkatem ciasta. Roztrzepanym jajkiem smarujemy kazda koperte. Wstawiamy forme do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 10-12 minut albo do momentu az ciastka nabiora zlotobrazowego koloru.
Lekko przestudzone koperty mozna polac lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru i odrobiny wody na gladko, tutaj trzeba uwazac z iloscia wody, lepiej dodac jej mniej na poczatku. Ciastka dekorujemy platkami migdalow, ktore  trzeba uperzednio zrumienic na patelni (kilka minut, uwazamy aby sie zbytnio nie zrumienily). Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze, że istnieje ciasto francuskie! W moment można takie pyszności wyczarować...

    OdpowiedzUsuń
  3. zaczarowałaś mnie tym przepisem ! na pewno spróbuję zrobić takie poduszeczki ! tylko może z brzoskwinią ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale czarujesz Aguś , oj co za zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie, pyszne i efektywne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam ciasto francuskie z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie szybkie desery, ciasto francuskie daje tyyyyle możliwości. Porywam jedną kopertę do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers