link
facebook login BAYADERKA : Chutney jablkowo-zurawinowy

sobota, 29 grudnia 2012

Chutney jablkowo-zurawinowy

Uwielbiam chutney wszelkiej masci, ale do mych faworytow naleza zurawinowy i przygotowywany z mango.
Chutney spelnia sie idealnie jako dodatek do serow wszelkiego rodzaju, pasztetow vel pate i mies.
Przepis znaleziony na stronie BBC.

Chutney jablkowo-zurawinowy
przepis ze strony BBC Good Food, zmodyfikowany

na okolo 3 male sloiczki

1 kg jablek (Granny Smith, papierowek lub innych)
270-280 g swiezej zurawiny
garsc rodzynek
240 g cukru
125 ml octu winnego
1-2 lyzki potartego swiezego imbiru
200 g cebuli, uzylam czerwonej


Jablka obieramy, wykrawamy gniazda, kroimy na mniejsze czesci. Podobnie robimy z cebula. Jablka i cebule wrzucamy do wiekszego garnka wraz z cukrem, octem. Dusimy okolo 30 minut az cebula bedzie miekka a jablka sie rozpadna. Wrzucamy zurawine i rodzynki, dodajemy imbir. Dusimy, mieszajac od czasu do czasu, okolo 20 minut az zurawina sie rozpadnie. Gorace chutney przekladamy do wysterilizowanych sloikow, nastepnie zamykamy. Chutney w ten sposob przechowywane zachowuje swiezosc do okolo pol roku.



16 komentarzy:

  1. Wow, jaki ma piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Też jestem wielbicielka chutneyów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie wygląda, ma obłędny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor niesamowity, a smak musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamciss, dziekuje :) Tak, jest pyszny ale to opinia wieloletniej wielbicielki chutney :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. No właśnie zastanawiałam się co zrobić zurawina która mi została! Whitney to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noblevo, tak wlasnie powstaja rzeczy dobre, w sposob ogolnie nieplanowany :)A to Whitney to moze od nazwy alkoholu- w koncu i whiskey mozna dodac odrobine do chutney, czemu nie?

      Usuń
  6. Ta kanapeczka wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor jest bardzo energetyzujący i smak zapewne nie zostaje w tyle... Życzę szampańskiej zabawy i udanego kulinarnie roku 2013!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tego wzgledu ze u nas was szalenstwo z zurawina przed Dniem Dziekczynienia,postanowilam wyprobowac kilka przepisow. Wyjatkowo do tego przepisu podchodzilam jak do jeza. Jakos nie przekonywala mnie cebula w polaczeniu z jablkiem....a tu prosze!Niespodzianka! Powiem, ze ten winno-slodki smak powala z nog! Z moim ulubionym serem camembert to smak raju! Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers