link
facebook login BAYADERKA : Sernikotarta z jagodami

środa, 10 lipca 2013

Sernikotarta z jagodami

   



Tarta sernikowa ''sernikotarta'' o lekko kokosowym smaku, na spodzie przygotowanym z ciasteczek imbirowych i masla. Calosc udekorowalam jagodami i posypalam cukrem pudrem.
Masa serowa przygotowana zostala bez pieczenia tak jak przygotowuje sie sernik na zimno- z dodatkiem zelatyny. Ten deser jest niezbyt pracochlonny, natomiast bardzo smaczny. Jedyna uwaga: aby calosc zachowala swoj ksztalt po pokrojeniu, mozna wartstwe serowa posmarowac lekka warstwa bitej smietany i na niej rozlozyc jagody- te beda sie lepiej trzymac na ciescie. Jagody mozna zastapic innymi owocami: malinami, truskawkami czy jezynami.



Sernikotarta z jagodami

na spod:

300 g ciasteczek imbirowych
70 g masla miekkiego

na mase serowa:

500 g serka kremowego typu Philadelphia
100 g smietanki kokosowej
40 g wiorkow kokosowych
150 g cukru pudru

lyzeczka ekstraktu waniliowego
15 g zelatyny
2-3 lyzki wrzacej wody


Ciasteczka kruszymy na piasek i laczymy z maslem. Powstala masa wykladamy dno formy do tarty.
Nastepnie przygotowujemy mase serowa: laczymy ser, smietanke, cukier puder za pomoca miksera. Dodajemy wiorki kokosowe i ekstrakt. Miksujemy. Zelatyne laczymy z wrzaca woda, mieszamy lyzka bardzo energicznie do idealnego polaczenia. Zelatyne laczymy z reszta skladnikow masy serowej za pomoca miksera.
Spod tarty pieczemy okolo 10 minut w temperaturze 200 stopni. Forme ze spodem wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mase serowa wylewamy na podpieczony spod. Forme z deserem wstawiamy do lodowki na minimum 2-4 h. Przed podaniem dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) 

 

17 komentarzy:

  1. pyszności<3 uwielbiam jagody i wszelkie desery z ich wykorzystaniem:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna! a śmietankę kokosową można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością w niedługim czasie zrobię bo wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciacho, zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku, jaka piękna tarta! Wygląda tak smacznie. Chętnie bym wpadła na kawałeczek, bo ślinka cieknie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna tarta. I taka apetyczna z tymi jagodami...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje fotografie kulinarne to bajka, pobudzają wszystkie zmysły. Pomysł na tartę bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Schrupałabym wszystko, łącznie z talerzykiem, który jest prześliczny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne zdjęcia! Tylko Ci pogratulować i pozytywnie pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to nie jagody tylko borówka amerykańska, czemu wszyscy na nią mówią jagoda?

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimie,

    Tak, to borowka amerykanska. A co do Twego pytania: bo tak utarlo sie w jezyku potocznym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers