Pyszna, grecka lasagne znana jako Pastitsie to nic innego jak danie, które przypomina lasagne, ale jest, według naszych kubków smakowych, dużo smaczniejsze. Ja do sosu dodaję odrobinę selera, natki pietruszki, bazylii, co czyni go szczególnie aromatycznym. Polecam jako pomysł na bardzo smaczną obiadokolację :-)
Grecka lasagne
150 g makaronu typu świderki
gorąca woda
sól
łyżka oleju
na sos beszamelowy:
30 g masła
1/2 łyżeczki soli
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki słodkiej
odrobina pieprzu czarnego
na sos mięsno-warzywny
300 g zmielonego chudego mięsa indyczego
jedna szalotka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
ok. 300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 listków bazylii, posiekanej drobno
3 łyżki potartego korzenia selera
jedna mała marchewka, obrana i pokrojona w kosteczkę
dodatkowo:
40 g sera żółtego
70 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, solimy, wlewamy odrobinę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Zdjejmujemy garnek z ognia, makaron wylewamy na durszlak a następnie hartujemy pod strumieniem zimnej wody.
2. Połowę makaronu ugotowanego rozkładamy na dnie naczynia okrągłego o średnicy około 30 cm.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy posiekaną obraną szalotkę, selera, marchewkę i mięso. Dusimy składniki około 10 minut w miedzyczasie zalewajac bulionem warzywnym. Dusimy przez około kwadrans, dodajemy zioła, przyprawy i koncentrat, zagotowujemy i następnie wykładamy mięso na warstwę makaronową.
4. Na czystej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, w międzyczasie mieszając aż te dwa składniki się dobrze połączą. Jak tylko powstanie zasmażka, wlewamy mleko i śmietankę i mieszając, doprowadzamy do połączenia tych składników. Gotujemy przez około 3 minuty, doprawiając przyprawami. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
5. Na warstwę mięsno-warzywną wykładamy resztę makaronu, na ten wylewamy biały sos (sos beszamelowy). Na samych wierzchu wykładamy plastry mozarelli, potarty żółty ser i posiekaną drobno pietruszkę. Formę z lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut aż wierzch lekko się zarumieni i ser- całkowicie rozpuści. Podajemy gorące.
Grecka lasagne
150 g makaronu typu świderki
gorąca woda
sól
łyżka oleju
na sos beszamelowy:
30 g masła
1/2 łyżeczki soli
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki słodkiej
odrobina pieprzu czarnego
na sos mięsno-warzywny
300 g zmielonego chudego mięsa indyczego
jedna szalotka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
ok. 300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 listków bazylii, posiekanej drobno
3 łyżki potartego korzenia selera
jedna mała marchewka, obrana i pokrojona w kosteczkę
dodatkowo:
40 g sera żółtego
70 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, solimy, wlewamy odrobinę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Zdjejmujemy garnek z ognia, makaron wylewamy na durszlak a następnie hartujemy pod strumieniem zimnej wody.
2. Połowę makaronu ugotowanego rozkładamy na dnie naczynia okrągłego o średnicy około 30 cm.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy posiekaną obraną szalotkę, selera, marchewkę i mięso. Dusimy składniki około 10 minut w miedzyczasie zalewajac bulionem warzywnym. Dusimy przez około kwadrans, dodajemy zioła, przyprawy i koncentrat, zagotowujemy i następnie wykładamy mięso na warstwę makaronową.
4. Na czystej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, w międzyczasie mieszając aż te dwa składniki się dobrze połączą. Jak tylko powstanie zasmażka, wlewamy mleko i śmietankę i mieszając, doprowadzamy do połączenia tych składników. Gotujemy przez około 3 minuty, doprawiając przyprawami. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
5. Na warstwę mięsno-warzywną wykładamy resztę makaronu, na ten wylewamy biały sos (sos beszamelowy). Na samych wierzchu wykładamy plastry mozarelli, potarty żółty ser i posiekaną drobno pietruszkę. Formę z lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut aż wierzch lekko się zarumieni i ser- całkowicie rozpuści. Podajemy gorące.
Hi Agnieszka! :-)
OdpowiedzUsuńthis lasagna seems truly delicious!
kisses,
Ago
jak wrócę po świętach do domu to muszę ją zrobić! Zresztą narobiłaś mi teraz smaka!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy takie dania! sama niedawno popełniłam podobną zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Zjadłoby się. :)
OdpowiedzUsuńNaprawde bardzo podoba mi się ten Twoj blog, zazwyczaj nie jestem fanem blogow i blogerow, ponieważ za przeproszeniem uwazam to za chłam i nikomu niepotrzebne wyzalanie się (tak jest w większości), ale zgodnie z powiedzeniem, ze wyjatek jest potwierdzeniem reguły, Ty jestes tym wyjatkiem, naprawdę posiadasz wielki talent do pisania! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją zrobiłam! :) jest przepyszna! Bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie :)
UsuńŚwietne przepisy, dzisiaj wypróbuje łososia w kieszonkach. Cudne zdjecia! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń