Chcielismy milo spedzic ten swiateczny czas. Swieczki o zapachu cynamonu i pomaranczy, snieznobiale chusteczki, wypolerowane sztucce, muzyka w tle taka skrzypiaca ze starego gramofonu. Było już pozno, bylo wietrznie, a w srodku nam tak przytulnie i pięknie. Rozmawialismy o sniegu, który nie spadl tego roku, muzyce, poezji i o planach na wakacje. I zapamietalam z tego spotkania jedno, to ze najlepszym prezentem na swieta jest obecność drugiego człowieka.
Francuskie ciasto migdałowe z gruszkami
składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm
składniki na ciasto kruche:
szczypta soli
2 żółtka
składniki na nadzienie:
3 gruszki średniego
rozmiaru, ok. 95 g
60 ml śmietanki
słodkiej kremowej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki aromatu
migdałowego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto
łączymy aż będzie ono zwarte. Wyjdzie go dosyć dużo. Okrągły kawałek ciasta rozwałkowujemy i nim
wykładamy dno i boki formy do tarty. Na surowe ciasto wykładamy kawałek papieru
do pieczenia a na ten obciążenie, np. ryż albo makaron tak, aby ciasto się nie
unosiło podczas pieczenie. Podpiekamy je w 220 stopniach Celsjusza
przez 15minut. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez 6 minut. Studzimy i
wykładamy naciętymi połówkami obranych gruszek. W naczyniu łączymy składniki na
masę migdałową i zalewamy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut aż
wierzch zostanie ścięty. Podajemy ciepłe, krótko po upieczeniu z gałka lodów
waniliowych.
Tak, to właśnie po prostu bycie z bliskimi jest najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie :)