Nowy Rok wypada zaczac elegancko. Dlatego mam dla Was pyszny, delikatny mini-torcik z dodatkiem bialej czekolady I kremem marakujowym. Polecam :)
Torcik z białą czekoladą i kremem marakujowym
(granadillą)
składniki na formę o średnicy 20 cm
na krem marakujowy:
2 żółtka
na ciasto:
180 ml białej
czekolady
85 ml słodkiej
śmietanki
3 jajka
1.5 łyżeczki proszku
do pieczenia
30 ml oleju
słonecznikowego
Na masę:
300 ml śmietanki
słodkiej
Przygotowujemy
ciasto.
Dno formy o średnicy20 cm
wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Dno formy o średnicy
Piekarnik nagrzewamy
do 170 stopni
Celsjusza .
Czekoladę posiekaną
łączymy z 85 ml śmietanki słodkiej a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
odstawiamy do przestudzenia.
W misce rozkłócimy
jajka z jogurtem i olejem. Mąkę przesiewamy dwa razy z proszkiem w osobnym
naczyniu. Do mokrych składników wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i
łączymy. Następnie do mokrych składników wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy
krótko widelcem tylko do połączenia. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i
pieczemy około 60 minut do tzw. suchego
patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie. Następnie przekrawamy na
dwa blaty.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą łamiemy w kostkę, zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy całkowicie. Do suchej i czystej misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy aż będzie puszysta. Z tak ubitą śmietanką łączymy przestudzoną czekoladę, najlepiej za pomocą łyżki. Masą tak przygotowaną przekładamy blaty ciasta i dekorujemy boki.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą łamiemy w kostkę, zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy całkowicie. Do suchej i czystej misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy aż będzie puszysta. Z tak ubitą śmietanką łączymy przestudzoną czekoladę, najlepiej za pomocą łyżki. Masą tak przygotowaną przekładamy blaty ciasta i dekorujemy boki.
Przygotowujemy krem
marakujowy. Do miski wlewamy miąższ z owoców marakui, cukier, mąkę,
rozpuszczone masło, żółtka. Mieszamy składniki rózgą do całkowitego połączenia.
Wlewamy następnie do garnka o mocnym dnie i gotujemy krem tak jak gotujemy
tradycyjny budyń, cały czas mieszając. Jak tylko krem zgęstnieje, zdejmujemy
garnek z płomienia i krem studzimy. Ostudzonym kremem dekorujemy wierzch
ciasta.
I ten marakujowy wierzch... bardzo apetycznie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, elegancki i smakowity początek! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :).
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące połączenie :)
OdpowiedzUsuń