link
facebook login BAYADERKA : Torcik mleczno-marakujowy

sobota, 2 stycznia 2016

Torcik mleczno-marakujowy


Nowy Rok wypada zaczac elegancko. Dlatego mam dla Was pyszny, delikatny mini-torcik z dodatkiem bialej czekolady I kremem marakujowym. Polecam :)

Torcik z białą czekoladą i kremem marakujowym (granadillą)

 składniki na formę o średnicy 20 cm

na krem marakujowy:

110 g miąższu z marakuji

60 g cukru

6 g mąki ziemniaczanej

55 g masła

2 żółtka

na ciasto:

180 ml białej czekolady

85 ml słodkiej śmietanki

3 jajka

250 g mąki

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

30 ml oleju słonecznikowego

105 g jogurtu greckiego

Na masę:

300 ml śmietanki słodkiej

70 g czekolady białej + 100 ml słodkiej śmietanki kremowej

 

Przygotowujemy ciasto.
Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.

Czekoladę posiekaną łączymy z 85 ml śmietanki słodkiej a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

W misce rozkłócimy jajka z jogurtem i olejem. Mąkę przesiewamy dwa razy z proszkiem w osobnym naczyniu. Do mokrych składników wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i łączymy. Następnie do mokrych składników wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy krótko widelcem tylko do połączenia. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy około  60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie. Następnie przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą łamiemy w kostkę, zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy całkowicie. Do suchej i czystej misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy aż będzie puszysta. Z tak ubitą śmietanką łączymy przestudzoną czekoladę, najlepiej za pomocą łyżki.  Masą tak przygotowaną przekładamy blaty ciasta i dekorujemy boki.

Przygotowujemy krem marakujowy. Do miski wlewamy miąższ z owoców marakui, cukier, mąkę, rozpuszczone masło, żółtka. Mieszamy składniki rózgą do całkowitego połączenia. Wlewamy następnie do garnka o mocnym dnie i gotujemy krem tak jak gotujemy tradycyjny budyń, cały czas mieszając. Jak tylko krem zgęstnieje, zdejmujemy garnek z płomienia i krem studzimy. Ostudzonym kremem dekorujemy wierzch ciasta.

3 komentarze:

  1. I ten marakujowy wierzch... bardzo apetycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, elegancki i smakowity początek! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kuszące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers