link
facebook login BAYADERKA : Burgery z tunczyka i ziemniakow w chrupiacej panierce

czwartek, 25 lutego 2016

Burgery z tunczyka i ziemniakow w chrupiacej panierce


Dzisiaj bedzie bardzo rzeczowo i krotko. Mam dla Was pyszne i niewymagajace burgery z tunczyka w panierce sezamowej. Przepis polecam jako ze wracam do niego sama dosyc regularnie:)


Klopsiki z tuńczyka w panierce sezamowej

składniki na 4 porcje:

 

200 g ugotowanych ziemniaków z obiadu

160 g odsączonego tuńczyka z puszki

7 g posiekanej świeżej pietruszki

sol i pieprz, do smaku
 
20 g posiekanej drobno cebulki
Jedno żółtko
4 łyżki mąki do obtoczenia
jajko rozkłócone, do obtoczenia
sezam do obtoczenia
dodatkowo:
100 świeżej rukoli
4 łyżki dobrego octu balsamicznego
4 łyżki miodu
Odsączonego łososia łączymy z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną cebulką, żółtkiem i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy cztery klopsiki średnich rozmiarów. Obtaczamy każdy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i sezamie. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy klopsiki z obu stron. Miód i ocet balsamiczny łączymy w szklance.  Na talerzu układamy gniazdko z rukoli, na to wykładamy usmażonego klopsika i  podajemy z winegretem miodowo-balsamicznym.
 
 

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. A burgery wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inna odsłona burgera, fajnie :)

    Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. tytuł i skład - tuńczyk, w wykonaniu pojawia się jednak łosoś ... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers