link
facebook login BAYADERKA : Serniczki z makreli. O wspomnieniach.

niedziela, 28 lutego 2016

Serniczki z makreli. O wspomnieniach.


Moje polki uginaja sie pod ciezarem ksiazek i starych plyt. Zal sie ich pozbyc, zal wyrzucic.
Nie przywiazuje sie do przedmiotow, nauczylam sie pozbywac sie rzeczy malo praktycznych i niepotrzebnych. Mimo to ksiazki i muzyka to dla mnie inny, odrebny swiat, troche oderwany od rzeczywistosci. Zwykle mam tak, ze kojarze muzyke z zapachem, miejscem, rozmowa. Niekiedy z dokladnoscia fotograficzna przywoluje wspomnienie chwili, o ile towarzyszy jej muzyka.
Lubie tak czasami podrozowac w czasie. Wracam wtedy do terazniejszosci z inna swiadomoscia, czesto z towarzyszacym zdumieniem. Moj daleki w czasie przyjaciel kiedys powiedzial, ze nikt ani nic go juz nie zdziwi. Czy na pewno? Ja cofam sie w czasie i otwieram usta ze zdumienia. Bo przeciez tak wiele chce sie zaplanowac, a niekoniecznie nasze zycie toczy sie wedlug planu A.



Wytrawne mini-serniki z wędzonej makreli


Składniki na dwa serniki:

200 g wedzonej makreli, waga samych filetow

200 g serka kremowego typu Philadelphia

2 plastry koziego sera, waga łącznie 25 g

gruby pieprz

2 łyżki gęstego sosu pomidorowego

3 żółtka

2 listki świeżej rukoli

 
Dwie okrągłe formy o średnicy 15-18 cm wykładamy papierem do pieczenia, obręcze zamykamy. Wszystkie składniki na sernik, oprócz rukoli, koziego sera i grubego pieprzu, łączymy w misce za pomocą blendera tak, aby wytworzyła się gładka masa. Wlewamy masę do przygotowanych foremek. Na wierzch wykładamy po plasterku sera koziego, odrobiny pieprzu i listku rukoli. Wstawiamy formy z sernikami do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Formy wyjmujemy z piekarnika i serniki podajemy na ciepło, podzielone na niewielkie porcje jako ciepłą przystawkę albo na zimno jaka pasta do chleba.


 

2 komentarze:

  1. Ja też nie umiem wyrzucać książek. Mam ich pełne półki i kartony, ciągle kupuję nowe, a nie pozbywam się żadnych. Kto wie, jak to się skończy...
    Nigdy nie robiłam wytrawnych serniczków. Z makrelą muszą smakować bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulala, ale dziś wykwintnie. Serniczek z ryby, brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers