Mam dla Was dzisiaj rolade- pyszna i bardzo wiosenna. Powstala na bazie biszkoptu. Nasaczylam ja advocaatem, przelozylam masa mascarpone. Udekorowalam swiezymi truskawkami i domowa pralina.
Rolada truskawkowa z mascarpone
składniki na biszkopt:
5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
do nasączenia:
3 łyżki alkoholu typu
advocaat
składniki na masę:
250 ml słodkiej
śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
około 4 łyżek
gładkiego dżemu truskawkowego
gotowa pralina albo
posiekane płatki migdałowe *
Przygotowanie:
Białka wlewamy do
czystej, suchej misy miksera. Dodajemy niewielką szczyptę soli i miksujemy na
średnich obrotach aż białka zwiększą objętość i zmienią kolor na biały.
Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy aż powstanie sztywna i lśniąca
beza.Wyłączamy mikser, wlewamy żółtka, jedno na raz i mieszamy za pomocą
widelca. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dwa razy i wsypujemy do misy
miksera. Mieszamy tylko do połączenia używając widelca. Formę do pieczenia o
wymiarach 35 cm
na 26 cm
wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Surowe ciasto biszkoptowe wykładamy
na blaszkę i wyrównujemy wierzch
szpatułką. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 25 minut i
sprawdzamy metodą tzw. ‘’suchego patyczka’’.
Upieczony biszkopt
wykładamy na czysty ręcznik kuchenny, nasączamy 3 łyżkami advocaatu. Gorący
jeszcze biszkopt zwijamy w rulon. Studzimy i delikatnie rozwijamy.
Przygotowujemy masę.
Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Zwiększamy obroty i nadal miksujemy aż śmietanka stanie się lekko gęsta ale nadal płynna. Dodajemy cukier, miksujemy krótko. Dodajemy ser mascarpone i łączymy ze śmietanką za pomocą łyżki. Biszkopt smarujemy dżemem. Dwie trzecie masy wykładamy na nasaczony biszkopt.
Na to wykładamy kilka pokrojonych drobno truskawek. Zwijamy biszkopt w roladę.
Pozostałą częścią masy dekorujemy wierzch rolady. Posypujemy gotową praliną i
dekorujemy połówkami truskawek.
Przygotowanie praliny.
Szklanka platkow migdałowych (drobno posiekanych) laczymy na patelni z 1/3 szklanki cukru i 4 lyzkami wody. Calosc podgrzewamy az woda wyparuje, migdaly polacza się z cukrem i nabiorą lekko brązowego koloru.
ślicznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńomg, pyszne! :-o
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ta pralina podziałała na moją wyobraźnię... :)
OdpowiedzUsuńAle ta rolada apetycznie wyglada!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, masz talent :)
OdpowiedzUsuń