link
facebook login BAYADERKA : KRUCHE CIASTECZKA

środa, 2 lutego 2011

KRUCHE CIASTECZKA


Lubię kruche ciasteczka. A te upieczone z przepisu poniżej smakują idealnie i choć łamliwe, rozpływają się w ustach...
Słodkie, ale nieprzesadnie.
 Można je upiec na dziesiątki kształtów w różnych, różnistych wielkościach. A liczba możliwości ich udekorowania bez zwątpienia rośnie.
Dzisiaj podaję przepis podstawowy na kruche ciastka.
To, w jaki sposób będziecie chcieli z nim zaszalec, pozostawiam Waszej wyobraźni:)

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-250 g cukru pudru
-200 g masła niesolonego
-3 żółtka
-szczypta proszku do pieczenia
-aromat waniliowy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki połączyć i utworzyc jednolitą masę. Następnie podsypać stolnicę mąką i wyłożyć zarobione ciasto, które będzie tworzylo bardzo zwartą, lecz nadal miękką masę.

2. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciastka, np. szklanką czy też foremką Waszego wyboru.

3.Piec w 180 stopniach Celsjusza na kolor złoty.

Smacznego!:)



4 komentarze:

  1. czy w tym przepisie nie ma masła? pozdrawiam, Magda, cudowny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo, dzięki za komentarz. Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemu ja komentuję najstarszy wpis? Właściwie go oglądam a potem przeskakuję do najnowszego :)) Uwielbiam to robić z oczywistych chyba powodów. Cudowny blog! Mam nadzieję że ja też nauczę się tak spektakularnie fotografować, piec i pisać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola mala,

    :)

    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers