link
facebook login BAYADERKA : ROCKY ROAD CZYLI BLOK CZEKOLADOWY Z MARSHMALLOWS

wtorek, 29 marca 2011

ROCKY ROAD CZYLI BLOK CZEKOLADOWY Z MARSHMALLOWS


...pierwszy raz jadłam w jednej z londyńskich kawiarni.
Siedząc z koleżanką ze studiów, z kubkiem kawy o smaku orzechowym, ciekawą muzyką w tle, Rocky Road wydawał się...zjawiskowy.
Bardzo czekoladowy, o raczej zbitej konsystencji był dla mnie niczym innym jak nowym ''słodkim'' odkryciem.
 Cóż, smakował mi wtedy wybornie. 

 I tak naprawdę,  potrzebowałam kilku wizyt w kawiarni, aby sobie uświadomić, że ten deser to  tylko kolejne wydanie bloku czekoladowego z dzieciństwa, jakie robiła czasami Mama.
Inne, bo z pianką marshmallows.
Naprawdę nie wiem do dziś dlaczego jej obecność w Rocky Road była dla mnie przez długi czas prawie niezauważalna...Być może dlatego że zdominowała ją czekolada i pokruszone herbatniki, które, niewątpliwie grają tutaj pierwsze skrzypce...:) 


Przepis autorstwa Nigelli Lawson, pochodzi z tej strony.


Prosty szybki, czekoladowy, jak dla mnie  trochę sentymentalny- może spróbujecie???:) 

Składniki:

- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- okolo 100 g pianki marshmallows
- 200 g pokruszonych herbatników (najlepiej najzwyklejszych)
- 3 łyżki jasnego syropu melasowego
- cukier puder do posypania (około 3 łyżek)

Wykonanie:

1. Połamaną w kostkę czekoladę i masło wkładamy do rondelka i na małym ogniu topimy, mieszając. Dodajemy syrop.
Kruszymy herbatniki: albo łamiąc je w rękach dość drobno, albo wkładamy je do woreczka, który zamykamy i wałkiem do ciasta rozkruszamy je ale nie na piasek.

2. Do osobnego małego naczynia odkładamy około 6 łyżek przetopionej czekolady z masłem.
Do reszty czekolady dodajemy pokruszone herbatniki i piankę a następnie mieszamy.
Wykładamy papierem do pieczenia niewielką foremkę, o wymiarach 20x10 cm. I na papier wylewamy całą masę. Łopatką albo dużym, szerokim nożem gładzimy wierzch a następnie wylewamy odłożoną wcześniej czekoladę.

3. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Podajemy pokrojone w kostkę i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Wow cos nowego :) Moze sprobuje, tylko pianki marshmallows z czekolada ? Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. berrypunch, pianka marshallows jest jednym z składników zamieszczonych w oryginalnym przepisie.

    Jeżeli jej nie lubisz, możesz z niej zrezygnować i dodać więcej ciastek albo np. wrzucić bakalie. To już według Twojej wyobraźni i upodobań. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak duża porcja wyjdzie z takiej ilośći składników ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przygotowywalam ten deser w foremce o wymiarach 12cm X 16cm. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers