Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki.
Jako dziecko zajadałam się najróżniejszymi babkami, ale najbardziej smakowała mi babka przygotowywana przez Babcię od strony Mamy.
Babcia wypiekała najlepsze babki, ale prawdziwym cudem była baba majonezowa, którą, pamiętam do dziś, piekła w prodiżu. Dla mnie prawdziwa uczta.
Babcia wypiekała najlepsze babki, ale prawdziwym cudem była baba majonezowa, którą, pamiętam do dziś, piekła w prodiżu. Dla mnie prawdziwa uczta.
Dlatego dzisiaj przygotowałam babke majonezową, na którą przepis znalazłam na blogu Majanowe Pieczenie. *
Składniki :
-110 g mąki ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej
- 220 g cukru pudru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki soku z świeżo wyciśniętej cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
-150 g białej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietany (30 % tłuszczu)
- 2-3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łączymy je z cukrem pudrem, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.
2. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z pszenną i proszkiem do pieczenia i łączymy z jajkami. Po czym wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie widelcem.
3. Formę z kominem natłuszczamy i wsysypujemy dosyć obficie kaszą manną albo bułką tartą i wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z 3 łyżkami śmietany.
Upieczoną babkę studzimy w formie, następnie wyjmujemy i dekorujemy 1/2 polewy. Na to wysypujemy kandyzowaną skórkę i pokrywamy babkę resztą polewy.
Smacznego!:)
* Ja przepis nieco zmodyfikowałam
ciekawe zdjecia :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
OdpowiedzUsuńIle tutaj pyszności! A zdjęcia jakie! :)
OdpowiedzUsuńLoriel, dziekuje:) Pozdrawiam serdecznie. b
OdpowiedzUsuńPieknie Ci wyszła ta babka. Po prostu rewelacja! Śliczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu, ktory umieściłam u siebie:)
Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.
Majana
Majano, dziękuję. Zapewniam Cię, że jeszcze nie raz odwiedzę Cię na Twym blogu, bo jak dotąd jestem pod wrażeniem liczby i różnorodności serników, jakie można u Ciebie znaleźć. Pozdrawiam wiosennie:)
OdpowiedzUsuńhyhy;) A tak, serników trochę jest, faktycznie ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i oczywiście zapraszam:)
Majanko, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOjej, takie babcine babki to prawdziwy cud. Babka cudowna w środku, wydaje się być taaaaka pulchniutka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas.
Wygląda smakowicie. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie i już przypomina mi tę z dzieciństwa. Dlatego też upiekę ją na Wielkanoc żeby móc jej również zasmakować. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuń