link
facebook login BAYADERKA : BISCOTTI KAWOWE

sobota, 14 maja 2011

BISCOTTI KAWOWE

Mimo że wielu uważa biscotti za przysmak świąteczny, w naszym domu te włoskie słodkości goszczą nie tylko na Boże Narodzenie, a przynajmniej kilka razy do roku.
Powodów tutaj można znaleźć kilka. Po pierwsze: chociaż ciastka wypiekane są dwukrotnie, tak naprawdę nie wymagają dużo pracy. Po drugie: można je przechowywać w pojemnikach, słojach, blaszanych pudełkach przez wiele tygodni. I po trzecie, co najważniejsze: uwielbiam smak biscotti, ich chrupkość, lubię zaparzyć mocną kawę po południu i siąść, choćby to miałoby trwać tylko kwadrans, w spokoju, otworzyć stronę powieści, na której zatrzymałam się ostatnio i delektować się biscotti. A gdy nikt nie patrzy zamoczyć to włoskie ciasteczko w mojej kawie i po takim kwadransie sam na sam z książką, kawą, biscotti ( obojętne  czy to będzie klasyczne z migdałami, double chocolate biscotti, biscotti z żurawiną i orzechami) czuję się bardzo ale to bardzo odprężona.
Bo według mnie tych ciasteczek się nie je. Biscotti się celebruje:)


Składniki na około 30 sztuk:*

- 25 g ziaren kawy
- 115 g migdałów/ zmielonych migdałów
- 200 g mąki pszennej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli ( szczypta miałkiej soli)
- 75 g miękkiego niesolonego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 rozmącone jajka
- 25- 30 ml mocnej zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Ziarna kawy rokladamy na wyścielonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formie. Obok ziaren wykładamy migdały. I wkładamy formę do piekarnika na 10 minut. Po czym wyjmujemy formę.

2. Ziarna kawy mielimy w młynku. Zmielone wykładamy na papier do pieczenia i odkładamy na bok. Mielimy migdały na piasek i odkładamy na papierze do pieczenia lub w oddzielnym naczyniu.

3. Nad dużą miską przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Masło łączymy z mąką tak aby przypominało wyglądem bułkę tartą. Następnie do miski wsypujemy cukier, zmieloną kawę i migdały. Suche składniki łączymy z rozmąconymi jajkami. I do tej masy wlewamy tyle mocnej świeżo zaparzonej kawy aby uzyskać ciasto o zwartej konsystencji, z którego będziemy formować dwa płaskie bochenki.

4. Przed uformowaniem ciasta wyrabiamy je przez kilka sekund. I następnie formujemy w bochenki które nie powinny mieć więcej na szerokość niż 7, 5 cm. Wykładamy je do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

5. Po tym czasie wykładamy formy, studzimy ''bochenki'' przez 20-30 minut i, co ważne, ostrym nożem, tniemy pod kątem na paski szerokości 3-3, 5 cm. Rozkładamy ciasteczka ponownie w formie i pieczemy 10-15 minut w zależności od tego jak bardzo suche i chrupkie lubimy biscotti. Studzimy na kratce kuchennej.


* przepis pochodzi z książki The Cookie and Biscuit Bible autorstwa Catherine Atkinson.

UWAGI Z OSTATNIEJ CHWILI:

Piekłam te biscotti po raz kolejny. Zamiast rumienienia kawy i migdałów w piekarniku, zrobiłam to na dobrze rozgrzanej patelni. I tutaj trzeba bardzo uważać, bo szybko można przypalić migdały (kawę też, ale ten zapach jest bardziej znośny). Poza tym nie używałam ziaren, co zmielonej kawy Jacobs Kronong (zielone opakowanie)  a zamiast całych migdałów- płatków migdałowych. Po wystudzeniu pokruszyłam je na drobno w rękach. W ten sposób zaoszczędziłam nieco czasu. Polecam tę metodę.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię biscotti chociaż nigdy nie pokusiłam sie o zrobienie ich samemu...za to wersja z kawą bardzo mie zachęca do zmiany tego stanu rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzcinowisko, zachecam do zrobienia. Biscotti sa bajecznie proste! I na pewno nie bedziesz zalowac. Jedyne, o czym trzeba pamietac, to to ze po I pieczeniu studzi sie ''bochenki'' i po tym tnie OSTRYM nozem. Wtedy wyjda ladne i proste. I nie beda sie kruszyc. Powodzenia, trzymam kciuki. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak samo jak Trzcinowisko nie mogę się zebrać na upieczenie biscotti. Już chyba mam kilkanaście przepisów, które czekają! I Twój będzie kolejny! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Joon, zachęcam. Wystarczy Ci niecałe 10 minut na połączenie składników. Formujesz, wstawiasz do piekarnika i robisz sobie kawkę, oglądasz wiadomości ( nie dłuższe niż 20 minut:) po czym wyjmujesz i dzwonisz do przyjaciółki (nie rozmawiacie dłużej niż 1/2 h, oczywiście rozmowa się kończy zaproszeniem na kawkę tudzież herbatke i pyyszne biscotti) kroisz w paski, wrzucasz do formy i do piekarnika na 10- 15 minut. I gotowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Forma - może być taka zwykła blacha do pieczenia ciasta na szerokość piekarnika?
    Andre

    OdpowiedzUsuń
  6. Andre, tak może być taka. Ważne by była prosta, tzn. bez wgłębień. Ja piekłam na prostokątnej i ułożyłam bochenki w dosyć dużej odległości od siebie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Biscotti wyszły super! Pyszne z kawką...a jeszcze lepsze z mleczkiem!

    http://www.imgur.com/tE93b0C.jpeg

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje biscotti wygladaja pysznie! Gratuluje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers