link
facebook login BAYADERKA : Muffiny rabarbarowe z marcepanem i kruszonką/ Rhubarb and marzipan muffins

sobota, 12 maja 2012

Muffiny rabarbarowe z marcepanem i kruszonką/ Rhubarb and marzipan muffins



Bardzo krotko i na temat. Bo goni mnie czas i lista rzeczy do zrobienia, niestety...

Te puszyste muffiny sa jednym z najprostszych sposobow na rabarbar.
W ich przygotowanie mozna z calkowitym spokojem zaangazowac maluchy.
Moje coreczki uwielbiaja bawic sie maka, cukrem. Kochaja dosypywanie, mieszanie, smakowanie, doprawianie. Sprzatanie niestety pozostaje mi. Trudno. Ale i tak zabawa z tego niezapomniana :-)




Muffiny rabarbarowe z marcepanem i kruszonka


skladniki na okolo 7-8 muffinow *

120-130 g rabarbaru, umytego i pokrojonego dosyc drobno
2 lyzki brazowego cukru
70 g marcepanu startego na drobnych oczkach
jedno duze jajko
90 g jogurtu waniliowego albo maslanki
60 g masla, roztopionego i przestudzonego
150 g maki pszennej
lyzeczka sody oczyszczonej
lyzeczka aromatu waniliowego
40 g brazowego cukru

na kruszonke:

50 g maki pszennej
25 g brazowego cukru
15 g masla


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Duza forme, najlepiej 12-dolkowa, wykladamy papilotkami albo natluszczamy lekko i wysypujemy odrobina kaszki mannej. 
Przygotowujemy trzy miski.
W pierwszej misce laczymy ze soba: przestudzone maslo, rozklocone jajko, aromat i jogurt (ewentualnie mozna zastapic maslanka).
Nad druga miska przesiewamy make, sode.
Do trzeciej miski wrzucamy pokrojony rabarbar, ktory zasypujemy szybko 2 lyzkami cukru i w nim obtaczamy owoce. Zostawiamy je az puszcza sok, tj. okolo 5-8 minut.
Do miski z maka wsypujemy cukier z marcepanem i miksujemy do polaczenia. Nastepnie do miski z maka wsypujemy rabarbar ( nie odciskamy soku) i obtaczamy go w mace.
Skladniki suche laczymy z mokrymi bardzo krotko, najlepiej widelcem ( nadmierne miksowanie i mieszanie suchych i mokrych skladnikow powoduje ze muffiny sa zbite - te muffiny sa puszyste i delikatne dzieki jogurtowi i odpowiedniemu, czyli krotkiemu laczeniu skladnikow). Wlewamy mase do papilotek, mniej wiecej do 2/3 wysokosci.
Przygotowujemy kruszonke: laczymy skladniki na kruszonke tak aby powstaly okruszki. Posypujemy kruszonka wierzch kazdego muffina i wstawiamy forme z muffinami do piekarnika. Pieczemy okolo 30 minut. Pod sam koniec pieczenia muffiny urosna i kruszonka nabierze brazowego pieknego koloru.

* wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa czyli wyjmujemy maslo, jajko, maslanke etc na minimum 2 h przed pieczeniem



In English:

I am going to be super quick today as there is still a lot to do and I am running late with things which need to be done first.
Anyway, those rhubarb and marzipan muffins with crumble are an easy and very tasty way of using up any rhubarb for which you might not have any ideas yet.
As muffins on the whole are really easy to make I would engage our little ones to make them too. Great fun and obviously a lot of cleaning to do afterwards guaranteed but it is worth it especially if having to stay indoors because of the never ending British rain!
My two small daughters enjoy baking with me and so they absolutely love adding up all the ingredients, stirring, trying, adding some seasonings if that what the recipe calls for and so on.
It is amazing to watch them do that and see how much they copy us- grown-ups. And as I said- unfortunately while they enjoy themselves preparing bakes, it is my job to clean after those two. Nevertheless, it is great fun.


Rhubarb and marzipan muffins with crumble
yields about 7-8 muffins

120-130 g rhubarb, washed and trimmed ( I strongly recommend the red rhubarb in this recipe)
2 tbp dark brown sugar
70 g marzipan, grated finely
one large egg, slightly beaten
60 g unsalted butter, melted and cooled
90 g vanilla jogurt or buttermilk
1 tsp vanilla extract
1 tsp bicarbonate of soda
40 g dark brown sugar
150 g all-purpose flour

for the crumble:

50 g all- purpose flour
25 g dark brown sugar
15 g unsalted butter

Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Line up a big muffin tray with paper cases or grease the muffin holes slightly if you prefer.
Prepare three bowls.
In one of them combine butter, the egg, jogurt, vanilla extract.
Over the second bowl sieve the flour and bicarb.
In the third bowl put the trimmed rhubarb and toss it with 2 tbp sugar. Leave to stand for about 8 minutes.
Add the rest of sugar and grated marzipan to the bowl with flour and bicarb and mix it until well-combined.
Then combine the rhubarb with flour so it gets all coated.
Mix the dry and wet ingredients fairly quickly, best with fork. Overmixing will produce muffins which are going to be dense so lets avoid this.
Pour the batter into the cases just to 2/3 height each one.
Prepare the crumble: mix all the ingredients until you get crumble. Sprinkle it over the top of each muffin.
Bake the muffins for about 30 minutes until they become slightly brown colour.









14 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie! Mniam,mniam:) No i ten marcepan w połączeniu z rabarbarem - to musi być coś wspaniałego.
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko! zdjęcia są... cudowne? mało napisane!
    perfekcyjne.
    babeczki? taakie, jak byc powinny! małe, urocze i pachnące.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam ich smak, ostatnio bardzo polubiłam marcepan. Tyle jest świetnych przepisów z rabarbarem, ale na razie ten kusi mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczniutkie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają! Połączenie rabarbaru z marcepanem - warto spróbować :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite i wielgachne zdjecia :) Wysylam linka do tego przepisu dla mojej mamy - uwielbia marcpan i rabarbar. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie również muffiny z rabarbarem! ZAPRASZAM :) Uwielbiam! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffiny rabarbarowe są przyjemnością samą w sobie, a jeszcze ta kruszonka... Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam rabarbar i takie muffiny jak najbardziej tez polubie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja ostatnio jestem na etapie przerabiania muffin na ciasto wiec czemu i nie Twoje. Lece po rabarbar. Dziwne, ze w Pl mamy go od cholery a tu taki drogasny :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wyglądają, a to połączenie obłędne;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zawsze pięknie i smacznie:)pozdrowienia dla małych kuchareczek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam. Bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers