Z serii ciasta ucierane. To jest blyskawiczne :) Samo ciasto przygotowuje sie okolo kwadransu. Z sezonowymi owocami i delikatna kruszonka z maczki migdalowej.
Jest bardzo mieciutkie dzieki kremowemu serkowi, ktory i tak pozostaje lekko wyczuwalny w ciescie.
skladniki na niewielka keksowke
100 g masla
100 g cukru
100 g serka kremowego Philadelphia
150 g maki
jedno duze jajko
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
ziarenka wyluskane z 1/3 laski wanilii
okolo 10-12 sliwek, bez pestki, pokrojonych w plasterki
kruszonka
20 g maczki migdalowej
20 g cukru
niepelna lyzeczka masla
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci.
Wbijamy jajko. Ucieramy mase az bedzie biala i bardzo puszysta, to bardzo wazne.
Dodajemy serek i wanilie, ucieramy tylko do polaczenia.
Make przesiewamy z proszkiem i soda.
Dodajemy do masy maslanej. Laczymy za pomoca widelca, bardzo krotko.
Ciasto bedzie bardzo geste i dzieki temu uniesie mokre owoce.
Wykladamy ciasto do przygotowanej foremki (wylozonej papierem do pieczenia
albo natluszczonej maslem) Wyrownujemy szpatulka.
Wykladamy owoce na wierzch, mokra czescia do gory.
Owoce posypujemy kruszonka, ktora przygotowujemy przez
polaczenie cukru, maczki i masla.
Pieczemy okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mozna posypac ciasto cukrem pudrem, choc jest wystarczajaco slodkie.
Smacznego :)
Baaaardzo lubię takie delikatne placuszki :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe... u mnie też dzisiaj śliwkowe :) muszę kiedyś wypróbować ten dodatek serka do ciasta :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :).
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto!
OdpowiedzUsuńChętnie bym wpadła na kawałek. Lubię takie ciasta.
Miłej niedzieli:)
Fantastycznie wygląda i tak pewnie też smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste, aromatyczne ciacha bez zbytniego przepychu! idealne
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na absolutna delicję :) połączenie ciasta, śliwek i kruszonki, to chyba jedno z lepszych połączeń. Poza tym sezon na śliwki w pełni, więc trzeba wykorzystywać je na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńlubie sliwki i lubie takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńThese were so delicious! The google translate was not great but I figured it out and my two and a half year old helped me. Yumm!
OdpowiedzUsuńSo glad. Well done to both of you!
UsuńMożna użyć mrożonego rabarbaru?
OdpowiedzUsuńTak, ale rozmroziłabym najpierw i odcedziłam dokładnie tak aby nadmiar wody nie spowodował zakalca.
Usuń