link
facebook login BAYADERKA : Koktajle-bomba witamin i koloru!

sobota, 29 marca 2014

Koktajle-bomba witamin i koloru!


 Każdy z blogujących osób wie jaka przyjemność jest w jedzeniu i smakowaniu nowych dań i wypieków. Ja też nie ukrywam że lubię ciasta, serniki i czekoladę. Ale po narodzinach drugiego dziecka ze szczególną uwagą muszę dbać o sylwetkę i jeść zdrowo, czyli przestrzegać diety bogatej w warzywa,owoce i białko . Do tego, tak jak już wspominałam na stronie FB staram się cztery razy na tydzień biegać albo ćwiczyć z Ewą Chodakowską. A natomiast prawie codziennie wypijam taki zdrowy, naładowany witaminami koktajl. Ja osobiście wierzę w potęgę witamin warzyw i owoców i wykorzystuję je jak tylko mogę na codzień. I tak na naturalny detoks proponuję Sweet Lullaby- koktajl szpinakowo-jabłkowy, który dodatkowo pozytywnie działa na wszystkich tych, którzy mają kłopoty ze snem.Berry Bonanza to koktajl, który poprawi koloryt i ogólny wygląd naszej skóry a selerowo-anananasowy pomoże nam w trawieniu. 



Sweet Lullaby- koktajl szpinakowo-jabłkowy 

składniki na 1 porcję śniadaniowa:


garść szpinaku 
małe jabłko 
2-3 łyżki posiekanej sałaty lodowej 
szklanka wody mineralnej 
miód, do smaku 

Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy owoc w kosteczkę. 
Szpinak siekamy drobno. Jabłko, szpinak, sałatę miksujemy zalewamy wodą i miksujemy. Dodajemy miód do smaku. 


Berry Bonanza- koktajl z owoców leśnych i selera

składniki na 1 porcję śniadaniowa:

garść jagód 
garść malin 
garść jeżyn 
2-3 łodyżki selera 
szklanka wody mineralnej

Owoce, seler myjemy. 
Seler ścieramy na tarce. Odsączamy sok. Sok łączymy z owocami i miksujemy. Dolewamy wody mineralnej.
Opcjonalnie można dodać do koktajlu sok z startego korzenia imbiru.

Koktajl selerowo-ananasowy 

 składniki na 1 porcję śniadaniowa:


3 łodyżki selera
4 krążki ananasa 
szklanka wody mineralnej 
listki świeżej mięty, przed podaniem

Seler myjemy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok który łączymy, miksując z ananasem. Dolewamy szklankę wody mineralnej. Koktajl wlewamy do szklanki i serwujemy z listkami mięty. 


Koktajl arbuzowo-rzeżuchowy z mango 

składniki na 1 porcję śniadaniowa:


2 duże plastry arbuza 
1 małe mango 
3 łyżki rzeżuchy 


Mango obieramy i kroimy drobno. Łyżką wybieramy miąższ z arbuza. Owoce miksujemy, Na końcu dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można do smaku dodać odrobinę miodu. 

4 komentarze:

  1. Smakowite są te koktajle Agnieszko! Piękne i bardzo apetyczne zdjęcia.
    Pozdrawiam Cię.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny pomysł na post:) idealne rozwiązanie na ciepłe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy po porodzie zaczelas biegac i cwiczyc z Ewa ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy po porodzie zaczelas biegac i cwiczyc z Ewa ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers