link
facebook login BAYADERKA : Białe ciasto

piątek, 13 lutego 2015

Białe ciasto


Bardzo dobre ciasto przekładane. Na puszystym rzucanym biszkopcie, nasączonym domowym, gęstym alkoholem, z budyniem ananasowym i wiórkami kokosowymi, polane na wierzchu białą czekoladą. Składa się z sześciu warstw: dwóch biszkoptowych, dwóch budyniowych, śmietanowej i warstwy kokosowej z białą czekoladą.
Białe ciasto jest bardzo lubiane w naszym domu i sprawdza się na każdą okoliczność. Trochę przy nim pracy, ale efekt wynagradza wszystko.


Białe ciasto
składniki na formę prostokątną 20 cm na 20 cm,
jeżeli chcemy przygotować w standardowej blaszce,
podwajamy wszystkie składniki

na biszkopt:

 
4 jajka
130 g cukru
100 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej

do nasączenia:
4 łyżki dobrego gęstego alkoholu typu advocaat
 
budyń:

 440 ml mleka
łyżka masła
łyżka pasty waniliowej
40 g cukru
3 żółtka
250 g odsączonego i posiekanego ananasa
30 g mąki ziemniaczanej

warstwa śmietanowa: 
280 ml śmietanki słodkiej kremówki
łyżka drobnych wiórków kokosowych, opcjonalnie
1,5 łyżki cukru drobnego
 
na wierzch:
70 g białej czekolady
2 łyżki mleka
wiórki kokosowe
 

1.Przygotowujemy biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Wlewamy białka do czystej suchej misy, miksujemy z niewielką szczyptą soli aż białka nabiorą jasnego koloru, powiększą objętość. Dodajemy stopniowo cukier,  miksujemy aż powstanie sztywna, lśniąca beza.
2.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przygotowujemy foremkę (natłuszczamy lekko i wysypujemy niewielką ilością kaszki mannej).
3.Jak tylko utworzy się beza, wyłączamy mikser, dodajemy po jednym żółtku, mieszamy szpatułką, bardzo krótko, tylko do połączenia.
4.Przesiewamy mąki dwukrotnie i wsypujemy do ubitych jajek. Mieszamy za pomocą widelca ruchem ósemkowych tak aby mąka połączyła się z jajkami. Wykładamy delikatną puszystą masę biszkoptową do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch szpatułką.
5.Pieczemy około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Formę z biszkoptem wyjmujemy z piekarnika, rzucamy dwa razy z wysokości 50 cm i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony wyjmujemy ostrożnie z formy, przekrawamy tak aby otrzymać dwa równe blaty. Każdy blat biszkoptowy nasączamy dwiema łyżkami advocaatu.

6. Przygotowujemy budyń. 300 ml mleka wlewamy do garnka o mocnym dnie i gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła, cukrem i pastą waniliowa. W  międzyczasie w naczyniu o wysokich ściankach łączymy resztę mleka, mąką i żółtkami. Jak tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy połączone składniki, energicznie mieszając aż powstanie dosyć gęsty budyń, tj. około 3-4 minut. Po czym zdejmujemy garnek z ognia, do budyniu wrzucamy posiekanego, odsączonego ananasa. Mieszamy i wylewamy 1/2 budyniu na pierwszy blat biszkoptowy. Nakrywamy drugim blatem i wylewamy reszte budyniu. Wstawiamy ciasto do lodówki do ostudzenia na około 1-2 h.
7. Przygotowujemy warstwę śmietanową. Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej misy miskera i miksujemy na średnich obrotach. Jak tylko zacznie gęstnieć, dodajemy cukier i wiórki. Mieszamy łyżką i wykładamy ubitą smietanke na przestudzone ciasto i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
8. Czekoladę połamaną w kosteczkę zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali na bardzo niskiej mocy i krótko, mieszając aż będzie gładka. Odstawiamy na około kwadrans do wystudzenia. Następnie za pomocą łyżki wylewamy gęstniejąca czekoladę na warstwę śmietanową ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1h. Podajemy schłodzone. Smacznego :)
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie :) Niezmiemsko podobają mi się te talerze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Ile potrzebujemy żółtek do budyniu? Mam zamiar go jutro wypróbować bo wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie białe ciasta to ja bardzo lubię; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bajecznie pysznie. Idealne na zimę, takie bialutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś zrobiłam coś podobnego, ale z ciasta francuskiego - biszkopt był dla mnie Everestem.
    Było bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto. A zdradzisz gdzie można dostać takie czarne matowe talerze?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers