link
facebook login BAYADERKA : Brownie wykwintne z bananami

piątek, 6 marca 2015

Brownie wykwintne z bananami

Pyszna kostka brownie. Pomysł na deserowe ciasto na specjalną okazję. Upieczone i wystudzone ciasto brownie pokryłam warstwą pianki bananowej z kawałkami bananów, warstwą czekoladową i następnie gęstą i lśniącą ganache czekoladową. Całość udekorowałam kleksami bitej słodkiej śmietanki kremowej i posypką czekoladową. Ciasto prezentuje i smakuje wyśmienicie, szczególnie tym, którzy lubią czekoladę, banany i desery typu sernik na zimno. Polecam :)


Wykwintna kostka brownie 

składniki na formę o wym. 16 cm na 16 cm 

na warstwę brownie: 

100 g dobrej czekolady, posiekanej
100 ml śmietanki słodkiej
75 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g mąki pszennej luksusowej
80 g dobrej czekolady posiekanej nieregularnie
25 g dobrego ciemnego kakao
niewielka szczypta soli
2 duże jajka

na warstwę bananową: 
400 g bananów (nie mogą być zbyt dojrzałe), waga owoców przed obraniem
520 ml słodkiej śmietanki kremowej
łyżka cukru drobnego do wypieków, np. cukru pudru
100 ml gorącej wody
22 g żelatyny spożywczej

na warstwę czekoladową: 
300 ml słodkiej śmietanki kremowej
15 g kakao ciemnego
10 g żelatyny
50 ml gorącej wody

na polewę czekoladową: 
120 g dobrej czekolady
45 ml mleka

do dekoracji: 
ok. 120-150 ml śmietanki słodkiej kremowej
łyżeczka drobnego cukru
posypka czekoladowa
kakao, opcjonalnie 

Przygotowujemy brownies. Wbijamy całe umyte jajka do misy miksera i ubijamy, dodając stopniowo cukier, przez około 6-7 minut aż te zwiększą znacznie swą objętość. 100 g posiekanej drobno czekolady łączymy ze śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie idealnie gładką odstawiamy do wystudzenia na około 5 minut. Mąkę przesiewamy z kakao i solą.
Do dobrze ubitych jajek wsypujemy suche składniki, nieregularnie posiekaną czekoladę i ekstrakt. Mieszamy bardzo delikatnie i w miarę krótko, wykonując ruch tzw. ósemki, tak jakbyśmy w masie chcieli narysować liczbę 8. Wylewamy masę do lekko natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celjusza, na środkowej półce.
Po upieczeniu formę wyciągamy i studzimy brownies w zimnym miejscu, np. na balkonie.

W międzyczasie przygotowujemy warstwę bananową. Banany obieramy ze skórki, odcinamy brzydkie ciemne końcówki, odkładamy jednego banana na bok ( jeżeli jest obrany, skrapiamy cytryną) i  resztę owoców miksujemy na gładkie puree za pomocą np. blendera-żyrafy. Po czym wlewamy do owoców słodką śmietankę, mieszamy łyżką. W czajniku zagotowujemy wodę, odlewamy 100 ml do niewielkiego garnka. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, cały czas mieszając. Garnek umieszczamy nad średnim płomieniem i podgrzewamy przez 1-2 minuty aż płyn zblednie. Wlewamy do garnka z żelatyną około 1/2 szklanki masy bananowej, mieszając. Jak tylko masa połączy się dobrze z żelatyną, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do szybkiego wystudzenia np. do miski z lodem na około 2 minuty. Masę żelatynową wlewamy do masy bananowej, mieszając mikserem. Masę bananową z żelatyną wylewamy na wystudzone brownie, wykładamy na wierzch pokrojonego banana w plasterki, i wstawiamy formę z 2 warstwami do lodówki na około 1h aż wierzch będzie ścięty.

Przygotowujemy warstwę czekoladową. Śmietankę schłodzoną ubijamy na sztywno, dodajemy kakao, cukier, mieszamy. Zagotowujemy wodę, wlewamy do niewielkiego garnka, wsypujemy żelatynę, cały czas mieszajac. Umieszczamy garnek na średnim płomieniem. Podgrzewamy żelatynę przez 1-2 minuty aż jej kolor zblednie. Następnie wlewamy 1/2 szklanki  śmietanki do garnka, cały czas mieszając. Łączymy składniki w garnku, cały czas mieszając przez 1-2 minuty. Zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do szybkiego wystudzenia, np. do miski z lodem, na 2 minuty. Masę żelatynową łączymy z masą śmietanową powoli, cały czas miksując. Jak tylko wierzch warstwy bananowej będzie ścięty, wylewamy na to warstwę czekoladową i wstawiamy formę z ciastem do lodówki na około 1h aż ostatnia warstwa będzie ścięta.
Przygotowujemy ganache. Czekoladę siekamy, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż powstanie gładka, lśniąca polewa. Ścietą warstwę czekoladową pokrywamy ostudzoną polewą.
Przed podaniem ciasta przygotowujemy dekorację.  Schłodzoną słodką śmietankę ubijamy na prawie sztywno z niewielką ilością cukru. Ubitą śmietanką napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Na wierzchu ciasta pokrytego ganache wyciskamy kleksy z śmietanki. Posypujemy każdy kleks posypką, można też kakao. Podajemy pokrojone w niewielkie kawałki za pomocą gorącego, suchego noża. Smacznego :)




14 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie :) Zapisuję do listy "do zrobienia". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zdecydowanie oblędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wyszukany przepis. Fantastycznie pomyślane. Uwielbiam brownie, więc każda wersja mnie interesuje. A Twoja... powala na kolana. Pysznie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje! :) Szkoda tylko, że z żelatyną - ale w końcu zawsze można zastąpić agarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę efektownie :)
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ochota na brownie ... ZAWSZE! a takiego jeszcze nie jadłam ;)
    zapraszam również na mojego bloga i do spróbowania mojego ciasta czekoladowego :
    http://unitedflavours.blogspot.com/2012/08/kladdkaka.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Banan i czekolada... Czy istnieje jeszcze jakieś połączenie, które smakuje tak idealnie, niemalże niebiańsko? Eh... No może jeszcze bita śmietana by się przydała. Albo jakiś dobry krem...
    A to ciacho wygląda jak bardzo fajna bananowa wersja wuzetki. Wuzetka była ulubionych ciastkiem mojego dziadka, została i moim.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku Bayaderko, to ciasto wygląda jak marzenie! Cudowne wręcz.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj wygląda smakowicie! Chętnie bym spróbowała więc jutro przekazuję przepis babci i działamy :) uwielbiam słodkości, a weekend blisko więc można sobie pozwolić na małe co nieco :) ja trochę urozmaicę jego wygląd i chyba zamówię małe, czerwone serduszka na http://rogwojskiego.pl/ aby każdy kawałek był pełen miłości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Śmietany w warstwie bananowej nie ubijamy? Nie będzie ona zbyt ciężka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wychodzi baaaaardzo wysokie, pomimo tego, że ominęłam warstwę musu kakaowego. Do kremu bananowego radzę dołożyć więcej cukru, bo wychodzi mało wyraziste. Z brownie jest problem, bo przykleiło się do papieru do pieczenia a odkleić przed nałożeniem kolejnych warstw się nie da, bo jest zbyt delikatne, łamie się kruszy itd. Zobaczymy jutro czy uda mi się wyciągnąć w miarę kształtne porcje z formy… Połączenie smaków idealne, ale samo wykonanie i forma ciasta jest problematyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mus bananowy wychodzi bardzo sztywny, więc twardy. Radziłabym zmniejszenie żelatyny o połowę.

      Usuń
    2. No to ciasto nie nalezy do najlatwiejszych. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers