Delikatne placuszki ziemniaczane jako dodatek do obiadu.
Podobne do tych, które jadłam, kiedy byłam małą dziewczynką :-) Placki w stylu retro, z dodatkiem posiekanego szczypiorku, sera,. Smakować będą najlepiej podawane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Podobne do tych, które jadłam, kiedy byłam małą dziewczynką :-) Placki w stylu retro, z dodatkiem posiekanego szczypiorku, sera,. Smakować będą najlepiej podawane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Placki ziemniaczano-serowe
około 6-8 niewielkich placków
składniki:
200 g
ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
50 g
sera żółtego pokrojonego w kosteczkę
1,5 łyżeczki szczypiorku
sól i pieprz, do smaku
olej do smażenia
kwaśna śmietana albo jogurt grecki do podania
dodatkowo:
olej do smażenia
kwaśna śmietana lub jogurt grecki, do podania
Składniki zagniatamy, doprawiamy i formujemy kuleczki, które następnie rozpłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy placki na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron. Podajemy natychmiast po usmażeniu z odrobiną kwaśnej śmietany albo jogurtu.
smaczne i szybkie! Małżon byłby zachwycony!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń