Wiosna, ktos powiedzial, to nie stan pogody, a serca i umyslu.
Mam dla Was dzisiaj pyszny torcik przekladany masa smietanowa, dzemem z czerwonej porzeczki. Rewelacyjny w smaku i dlatego polecam goraco.
Mam dla Was dzisiaj pyszny torcik przekladany masa smietanowa, dzemem z czerwonej porzeczki. Rewelacyjny w smaku i dlatego polecam goraco.
Torcik wiosenny
na okrągłą formę o średnicy 18 cm
składniki na
biszkopt:
6 jajek, dużego rozmiaru, białka i żółtka osobno
200 g
cukru
140 g
mąki pszennej luksusowej
40 g
mąki ziemniaczanej
składniki na masę
śmietanową:
150 ml białej czekolady, połamanej w kosteczkę
400 ml słodkiej śmietanki kremowej
180 ml słodzonego mleka skondensowanego
do przełożenia:
Ok. 150 g
dżemu z czerwonej porzeczki
Do dekoracji:
Kwiatki z masy cukrowej
Świeże kwiaty, opcjonalnie
Przygotowanie,
Masę biszkoptową
pieczemy dwa razy, albo w dwóch formach o takiej samej średnicy
- Dno formy z odpinaną obręczą smarujemy masłem i wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, następnie zamykamy obręcz, którą natłuszczamy od wewnątrz.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do czystej i suchej misy miksera wbijamy białka. Ubijamy je mikserem na średnich obrotach, dodając w międzyczasie szczyptę soli, aż powstanie beza biała i w miarę sztywna. Nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier, aż beza będzie całkowicie sztywna, lśniąca. Wyłączamy mikser i wlewamy żółtka. Mieszamy drewnianą łopatką.
- Mąki przesiewamy nad osobnym naczyniem, najlepiej dwa razy. Następnie wsypujemy powoli do jajek, mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Gotową masę biszkoptową przekładamy do przygotowanych dwóch forem albo dzielimy na pół i pieczemy jeden za drugim.
- Wierzch wyrównujemy szpatułką. Formę z biszkoptem wstawiamy do piekarnika dobrze nagrzanego na środkową półkę i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy
masę
Czekoladę posiekaną zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy
w kąpieli wodnej.
Następnie odstawiamy dobrze wymieszaną do ostudzenia.
W czystej i suchej misie miksera ubijamy resztę schłodzonej
śmietanki. Łączymy ją następnie ze przestudzoną czekoladą i mlekiem
skondensowanym, najlepiej za pomocą łyżki. Wstawiamy do lodówki na około 30
minut. W międzyczasie upieczony, przestudzony biszkopt przekrawamy tak, aby
otrzymać 4 równe blaty. Wykładamy blat na talerz/paterę i smarujemy 2 łyżkami dżemu, a następnie przekładamy masą
schłodzoną. Nakrywamy blatem i powtarzamy czynność, zostawiając około 1/3 masy
do udekorowania boków i wierzchu torciku.
Dekorujemy kwiatkami cukrowymi i świeżymi kwiatami.
Wygląda jak wiosna. Pięknie. Łatwy torcik, lekki, puszysty i taki na którego ma się zawsze ochotę, żeby zjeść :)
OdpowiedzUsuńJest prześliczny :)
OdpowiedzUsuńJa już mam wiosnę w głowie :)
Piękny, po prostu: )
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje zdjęcia. Piękna aranżacja!
OdpowiedzUsuńwygląda jak z Nibylandii *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Jest cudownie piękny! Iście wiosenny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLovely! a gdzie można nabyć takie śliczne, drobne kwiatki z masy cukrowej?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńJa kupowałam przez internet- można je znaleźć na amazonie.co.uk lub ebay.co.uk. Pozdrawiam.
torcik jest cudowny...wszędzie go widzę :):)
OdpowiedzUsuńCzy masa jest sztywna?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie jest sztywna. Jest raczej lejąca. Mimo że wykonałam ją zgodnie z zamieszczonym przepisem, zupełnie nie wyszła. Myślałam, ze choć odrobinę zesztywnieje w lodówce, jednak nie stało się tak. Teraz muszę ją ratować jakimiś własnymi sposobami.
UsuńPrzykro mi, ze masa nie wyszla. Nie mam pojecia co nie wyszlo.
Usuń