link
facebook login BAYADERKA : Torcik wiosenny

sobota, 14 marca 2015

Torcik wiosenny

Wiosna, ktos powiedzial, to nie stan pogody, a serca i umyslu.
Mam dla Was dzisiaj pyszny torcik przekladany masa smietanowa, dzemem z czerwonej porzeczki. Rewelacyjny w smaku i dlatego polecam goraco.




Torcik wiosenny
na okrągłą formę o średnicy 18 cm

składniki na biszkopt:

6 jajek, dużego rozmiaru, białka i żółtka osobno
200 g cukru
140 g mąki pszennej luksusowej
40 g mąki ziemniaczanej


składniki na masę śmietanową:

150 ml białej czekolady, połamanej w kosteczkę
400 ml słodkiej śmietanki kremowej
180 ml słodzonego mleka skondensowanego

do przełożenia:
Ok. 150 g dżemu z czerwonej porzeczki

Do dekoracji:
Kwiatki z masy cukrowej
Świeże kwiaty, opcjonalnie


Przygotowanie,
Masę biszkoptową pieczemy dwa razy, albo w dwóch formach o takiej samej średnicy
  1. Dno formy z odpinaną obręczą smarujemy masłem i wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, następnie zamykamy obręcz, którą natłuszczamy od wewnątrz.
  2.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Do czystej i suchej misy miksera wbijamy białka. Ubijamy je mikserem na średnich obrotach, dodając w międzyczasie szczyptę soli, aż powstanie beza biała i w miarę sztywna. Nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier, aż beza będzie całkowicie sztywna, lśniąca. Wyłączamy mikser i wlewamy żółtka. Mieszamy drewnianą łopatką.
  4. Mąki przesiewamy nad osobnym naczyniem, najlepiej dwa razy. Następnie wsypujemy powoli do jajek, mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Gotową masę biszkoptową przekładamy do przygotowanych dwóch forem albo dzielimy na pół i pieczemy jeden za drugim.
  5. Wierzch wyrównujemy szpatułką. Formę z biszkoptem wstawiamy do piekarnika dobrze nagrzanego na środkową półkę i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Przygotowujemy masę
Czekoladę posiekaną zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie odstawiamy dobrze wymieszaną do ostudzenia.
W czystej i suchej misie miksera ubijamy resztę schłodzonej śmietanki. Łączymy ją następnie ze przestudzoną czekoladą i mlekiem skondensowanym, najlepiej za pomocą łyżki. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie upieczony, przestudzony biszkopt przekrawamy tak, aby otrzymać 4 równe blaty. Wykładamy blat na talerz/paterę i smarujemy 2  łyżkami dżemu, a następnie przekładamy masą schłodzoną. Nakrywamy blatem i powtarzamy czynność, zostawiając około 1/3 masy do udekorowania boków i wierzchu torciku.
Dekorujemy kwiatkami cukrowymi i świeżymi kwiatami.






12 komentarzy:

  1. Wygląda jak wiosna. Pięknie. Łatwy torcik, lekki, puszysty i taki na którego ma się zawsze ochotę, żeby zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest prześliczny :)
    Ja już mam wiosnę w głowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje zdjęcia. Piękna aranżacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda jak z Nibylandii *.*
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest cudownie piękny! Iście wiosenny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lovely! a gdzie można nabyć takie śliczne, drobne kwiatki z masy cukrowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Ja kupowałam przez internet- można je znaleźć na amazonie.co.uk lub ebay.co.uk. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. torcik jest cudowny...wszędzie go widzę :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy masa jest sztywna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie jest sztywna. Jest raczej lejąca. Mimo że wykonałam ją zgodnie z zamieszczonym przepisem, zupełnie nie wyszła. Myślałam, ze choć odrobinę zesztywnieje w lodówce, jednak nie stało się tak. Teraz muszę ją ratować jakimiś własnymi sposobami.

      Usuń
    2. Przykro mi, ze masa nie wyszla. Nie mam pojecia co nie wyszlo.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers