Ciasto batatowe z bezą
na małą formę o średnicy dna 18 cm
na spód:
120 g słonych krakersów, np. Lajkonik
25 g masła miękkiego
na masę:
125 ml śmietanki słodkiej, ubitej na sztywno
2 małe jajka
70 g gotowego kajmaku
200 g puree z pieczonych batatów
łyżka mąki ziemniaczanej
na bezę:
3 białka
140 g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Krakersy kruszymy na piasek i łączymy z płynnym masłem.Masą przygotowaną z ciasteczek wykładamy dno i boki formy.
2. Bataty upieczone i zmiksowane blenderem na puree łączymy z ubitą śmietanką, rozkłóconymi jajkami, mąką i kajmakiem. Mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.
3. Na spód wylewamy masę wolnym strumieniem.
4. Do czystej i suchej miski wlewamy białka i miksujemy na wolnych obrotach, dodając w międzyczasie szczyptę soli. Zwiększamy obroty i ubijamy białka na sztywno, dodając stopniowo cukier, aż powstanie lśniąca, sztywna beza. Wyłączamy mikser i do bezy wsypujemy mąkę, którą łączymy z bezą za pomocą trzepaczki w bardzo delikatny sposób. Wykładamy sztywną bezę na masę, łyżką wyciągamy ją do góry tak, aby powstały ładne wzniesienia i wierzchołki. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy 35-40 minut. Kroimy po niemal całkowitym wystudzeniu.
Wspaniałe, takie zimowe ciasto bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńTa beza to takie idealne zwieńczenie tego ciasta; )
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pięknie z tą bezową czapą :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wyjęłam z piekarnika swoje pierwsze ciasto z batatami :)
Nie wpadłabym by zrobić ciasto batatowe, ciekawa jestem smaku, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwitam, mam pytanko, jak przygotować to puree z batatów, mam dwa takie spore słodkie ziemniaki w lodówce i jak mam z nimi postąpić?
OdpowiedzUsuń