link
facebook login BAYADERKA : Sernik Mango & Chocolate

niedziela, 12 kwietnia 2015

Sernik Mango & Chocolate

Lubię owoce mango za słoneczny kolor, wyjątkowy smak i wszechstronność. Ostatnio zamarzyło nam się coś słodkiego z dodatkiem tych owoców i tak powstał sernik z mango. Sernik jest delikatny i niepodobny do ciężkich serników polskich. Dodatkowo ten deser to kombinacja kontrastów- ciemnego, wyrazistego w smaku brownie i delikatnej masy serowej pokrytej puree z owoców. Sernik smakuje rewelacyjnie, wygląda bardzo pogodnie, dlatego gorąco polecam wypróbować przepis :-)


Sernik Mango & Chocolate
na formę o wymiarach 16 cm na 16 cm

składniki na spód brownie: 

2 duże jajka
130 g czekolady dobrej jakości, min. 70 % kakao
100 ml słodkiej śmietanki kremowej
65 g mąki pszennej luksusowej
25 g kakao
niewielka szczypta soli
70 g cukru

składniki na puree z mango: 
jeden duży bardzo dojrzały owoc mango,
waga po obraniu i zmiksowaniu owoców: 360 g

składniki na masę serową: 
250 g tłustego twarogu
500 g sera kremowego typu Philadelphia
35 g budyniu śmietankowego
3 duże jajka
100 g cukru

I Przygotowujemy spód brownie. 
Do misy miksera wbijamy jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach aż jajka znacznie zwiększą swą objętość (około 7 minut), w międzyczasie dodając cukier.  Nad osobnym naczyniem przesiewamy mąkę z kakao.
Czekoladę łamiemy nad miseczką żaroodporną, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy rozpuszczoną czekoladę do przestudzenia.
Do dobrze ubitych jajek wsypujemy powoli przesianą mąkę i kakao, dodajemy sól. Mieszamy delikatnie szpatułką. Wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy tzw. ruchem ósemkowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Do formy lekko natłuszczonej wlewamy masę brownie, wyrównujemy wierzch szpatułką. Formę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 15-17 minut aż wierzch brownie będzie wyraźnie ścięty. Wyjmujemy formę z piekarnika i studzimy.

II Przygotowujemy masę serową 
Twaróg wrzucamy do misy miksera i miksujemy blenderem-żyrafą na gładką masę. Dodajemy cukier, serek kremowy, budyń. Miksujemy składniki, dodajemy 1/2 puree z mango, mieszamy masę.
Na końcu dodajemy jajka, wbijamy po jednym na raz i miksujemy bardzo krótko.Wylewamy masę serową na przestudzone brownie. Wierzch masy wyrównujemy szpatułką. Za pomocą łyżki wykładamy resztę puree z mango tworząc nieregularnie, asymetryczne kleksy. Formę z deserem wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 1h 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę z sernikiem i odstawiamy do stężenia na około 12 h, najlepiej do lodówki.

18 komentarzy:

  1. Najpierw, jak zwykle zachwycam się zdjęciami. A potem przełykam ślinę, kiedy czytam przepis. Ten sernik jest genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z mango chodzi za mną już od jakiegoś czasu :) nabrałam ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda idealnie *.* już mi sięznudziło klasyczne sernikobrownie, a ten jest super!
    zapraszam na instagrama dla foodies :) https://instagram.com/natkaczo/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenia sernika i musu owocowego. I te wzorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mango i czekolada - świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany.....jaki cudowny :) Muszę koniecznie zrobić bo wygląda rewelacyjnie a smak mogę sobie ( chyba ) wyobrazić ;) I już to widzę...popołudnie w ogrodzie, ten sernik i pyszna kawa w takich filiżankach...bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Napiszę tylko, że sernik wygląda rewelacyjnie. Jestem pod olbrzymim wrażeniem, gdyż mój sernik, który wychodzi mi naprawdę nieźle i wszyscy są wniebowzięci, nigdy nie wyglądał tak jak na zdjęciu. Narobiłaś mi smaka. Wstawiam wodę na kawę i biorę się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawde wygląda smakowicie☺
    Mmmm jutro to napewno zrobie.
    Nie wpadłabym na takie połączenie☺
    Jak czesto pieczecie to polecamDobre rozwiązanie

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam bardzo pysznie wygląda ten sernik. Wizualnie wygląda naprawdę dobrze i wydaje mi się, że będę chciał wypróbować twój przepis, ponieważ nawet nie wiem, czemu ale ten dodatek mango bardzo przypasował mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Również i ja jestem pod wielkim wrażeniem tego sernika... A dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wygląd, na co zwróciła już uwagę Agnieszka. Wszystkie moje serniki są raczej takie rozlazłe, ciapowate. Chociaż smakują naprawdę dobrze, to z estetyką jest już niestety dużo, dużo gorzej... Ale smak najważniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Niesamowicie wygląda <3 Muszę spróbować. Moje smaki. Mango!!! Mmm..
    Zapraszam do mnie na kizikuki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego sernika to ja jeszcze nie jadła. Muszę spróbować zrobić. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku, wygląda po prostu obłędnie! Na noc nie powinnam siedzieć w Internetach :)
    W wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie i pewnie jeszcze lepiej smakuje, tylko chyba jest czasochłonny?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie! Uwielbiam mango i wszystkie desery z nim związane. Sernik wypróbuję w 100%! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdybym miała choć odrobinę zdolnośc kulinarnych to porwałabym się na ten przepis bo wygląda strasznie smakowicie. Może podsunę go mamie :) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers