Tort Chocolate Eden
składniki na formę o średnicy 20 cm
na biszkopt pierwszy:
3 jajka, białka i
żółtka oddzielnie
na biszkopt drugi:
3 jajka, białka i
żółtka oddzielnie
do przełożenia:
100 ml nalewki
wiśniowej
4 łyżki dżemu
wiśniowego
na poncz:
6 łyżek nalewki
wiśniowej
4 łyżki mocnej kawy
na krem:
250 ml wody
3 łyżki dobrego kakao
(holenderskiego)
3 łyżki cukru
do dekoracji:
Na noc przed
pieczeniem zalewamy wiśnie alkoholem i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy
do 180 stopni
Celsjusza . Dno okrąglej formy wykładamy kawałkiem
papieru do pieczenia, zamykamy obręcz.
Pieczemy biszkopt pierwszy.
Do czystej misy miksera wlewamy białka i miksujemy w międzyczasie dodając
niewielką szczyptę soli aż białka nabiorą białego koloru i zaczną gęstnieć. Na
tym etapie, nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy białka aż
powstanie lśniąca sztywna beza. Mikser wyłączamy. Powoli wlewamy żółtka i mieszamy za pomocą szpatułki. Wsypujemy
przesianą mąkę z kakao, potartą czekoladę. i delikatnie mieszamy z jajkami za
pomocą szpatułki. Puszysty biszkopt wykładamy na dno przygotowanej formy i
wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy
około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu rzucamy dwa
razy z wysokości 50 cm .
Studzimy w formie. Nożem oddzielamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy.
Całkowicie przestudzony przekrawamy na dwa równe blaty. Składniki na poncz
mieszamy za pomocą łyżki. Nasączamy oba blaty połową ponczu. Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób jak
pierwszy. Powinniśmy razem otrzymać cztery równe czekoladowe blaty biszkoptowe,
każdy powinien być nasączony ponczem. Wiśnie odsączamy z alkoholu, którego nie
wylewamy- powstanie z niego sos, z którym podajemy tort.
Przygotowujemy krem. Do
garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy cukier. 50 ml wody łączymy z proszkiem
budyniowym. Jak tylko woda zacznie się gotować wlewamy płyn i mieszamy aż
powstanie gęsty budyń, który studzimy. Do czystej misy miksera wrzucamy miękkie
masło i ucieramy je na puch. Do kremowego masła dodajemy po jednej łyżce
ostudzonego budyniu i odrobinie kakao. Miksujemy aż powstanie gładki krem.
Wstawiamy misę z kremem do lodówki. Zanim przełożymy tort kremem, każdy blat
smarujemy łyżka dżemu, wykładamy część wiśni. Następnie schłodzonym kremem
przekładamy blaty i boki tortu, zostawiając niewielką ilość do dekoracji.
Posiekanymi orzechami wykładamy boki tortu. Wierzch dekorujemy kremem za pomocą
rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdy. Przed podaniem
przygotowujemy sos wiśniowy. Alkohol, który pozostał po macerowaniu wiśni
wlewamy do garnka i łaczymy z jedna łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto
podajemy schłodzone, ale nie zimne, z sosem wiśniowym w wersji dla dorosłych.
Kochani Czytelnicy,
Skladam Wam serdeczne zyczenia: ciepla w rodzinnym gronie, usmiechow samych w ten piekny czas I milosci. Spelnieniai pielegnowania marzen w Nowym Roku nawet tych, ktore wydaja sie niemozliwe.
Dziekuje ze jestescie!
Agnieszka :)
Obłędnie wygląda Twój torcik ! :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, życzę Ci pięknych Swiąt i dużo relaksu :).
OdpowiedzUsuń