link
facebook login BAYADERKA : Bardzo przytulone buleczki pomaranczowe z makiem

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Bardzo przytulone buleczki pomaranczowe z makiem


Delikatne bulki domowe na drozdzach. Buleczki te sa najlepsze na sniadanie. Maja delikatny smak pomaranczowy. Mozna je posypac je makiem lub sezamem.



Przytulone bułeczki pomarańczowe z makiem

składniki na około 20 bułeczek:

na rozczyn
 
5 g św. drożdży
10 g cukru
60 g mąki pszennej chlebowej
70 ml mleka przegotowanego i przestudzonego
ciasto właściwe:
cały rozczyn
50 g cukru
łyżka dobrego likieru pomarańczowego, np. Cointreaux
450 g mąki pszennej
2 duże jajka
50 g masła dobrego
210 ml mleka przegotowanego i przestudzonego
2 łyżki sypkiego niebieskiego maku
dodatkowo:
rozkłócone jajko + łyżka mleka
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy do spienienia na około 10 minut. Spienione drożdże łączymy z mąką i przestudzonym mlekiem tak, aby utworzył się rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy miseczkę z rozczynem czystą i suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około kwadrans aż drożdże zaczną pracować.
 
Do misy miksera wlewamy pracujący rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, około 30 g na raz,  i wyrabiamy ciasto mikserem około 7 minut albo ręcznie około 10-12 minut aż ciasto będzie elastyczne i w miarę gładkie. Dodajemy masło, mak, Cointreau  i ponownie wyrabiamy około 2 minut mikserem albo około 4 minut ręcznie. Ciasto na tym etapie jest elastyczne, lśniące i nie ma w nim grudek mąki. Wkładamy ciasto do misy lekko natłuszczonej, nakrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 45- 60 minut aż podwoi swą objętość. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść. Wykładamy je na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiamy: rozciągamy, składamy, rozwałkowujemy i tak powtarzamy tę serię czynności około trzy razy. Następnie dzielimy na 20 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę. Okrągłą formę do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy jedną łyżką bułki tartej. Uformowane bułeczki  wykładamy na formę, zostawiając niewielkie odstępy. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem, wierczh posypujemy makiem. Odstawiamy formę z bułkami do napuszenia na 25 minut w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Bułki pieczemy około 15 minut w 210 st. Celsjusza aż nabiorą złotobrązowego koloru. Formę z bułkami wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej. Bułki smakują najlepiej po upieczeniu z miodem i kubkiem ciepłego mleka.
 
 






 

4 komentarze:

  1. Już za samą nazwę można je pochochać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, bardzo chętnie bym je przytuliła. Zwłaszcza na weekendowe śniadanie :) Szkoda tylko, że tak długo trwa proces przygotowania, a tak krótko proces konsumpcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers