Oto jedna z najlepszych pieczeni wegetarianskich, jakie kiedykolwiek jadlam. Przepis modyfikowalam kilkakrotnie tak, aby proporcje skladnikow byly jak najlepiej dobrane.
Uzywamy minimum przypraw, natomiast siegamy po swieza pietruszke i bazylie.
To danie mozna wykorzystac na kilka sposobow: jako smarowidlo do chleba, jako pieczen do obiadu albo po prostu jako danie glowne z sosem pomidorowym czy tez bez.
Pieczen wegetarianska
2 woreczki kaszy orkiszowej
6 marchewek
5 lyzek passaty
8 pomidorkow suszonych
jedna cala cebula czerwona, drobno posiekana
2 lyzki masla
jedno jajko
nac pietruszki
kilka listkow bazylii
swiezo zmielony pieprz
sol
2 sredniej wielkosci jajka
na wierzch:
4-6 lyzek startego parmezanu
do podania:
swieza bazylia
suszone pomidorki
plastry mozarelli
Kasze i marchewke gotujemy w lekko posolonej wodzie, az skladniki beda miekkie.
Nastepnie garnek zestawiamy, wode odlewamy i zostawiamy skladniki, aby przestygly.
Pomidory suszone siekamy na szerokie paski. Pietruszke swieza rowniez siekamy drobno.
Cebule podsmazamy na masle az lekko zbrazowieje.
Skladniki laczymy ze soba za pomoca drewnianej lyzki. Wbijamy jajka, mieszamy. Ciasto bedzie luzne, ale takie ma byc. Doprawiamy sola i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Foremke - keksowke wykladamy papierem do pieczenia albo kawalkiem folii aluminiowej. Mase wykladamy do przygotowanej foremki. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczen wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 35 minut az wierzch bedzie lekko zbrazowialy. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczen przechowujemy w chlodnym miejscu do 4 dni.
Uzywamy minimum przypraw, natomiast siegamy po swieza pietruszke i bazylie.
To danie mozna wykorzystac na kilka sposobow: jako smarowidlo do chleba, jako pieczen do obiadu albo po prostu jako danie glowne z sosem pomidorowym czy tez bez.
Pieczen wegetarianska
2 woreczki kaszy orkiszowej
6 marchewek
5 lyzek passaty
8 pomidorkow suszonych
jedna cala cebula czerwona, drobno posiekana
2 lyzki masla
jedno jajko
nac pietruszki
kilka listkow bazylii
swiezo zmielony pieprz
sol
2 sredniej wielkosci jajka
na wierzch:
4-6 lyzek startego parmezanu
do podania:
swieza bazylia
suszone pomidorki
plastry mozarelli
Kasze i marchewke gotujemy w lekko posolonej wodzie, az skladniki beda miekkie.
Nastepnie garnek zestawiamy, wode odlewamy i zostawiamy skladniki, aby przestygly.
Pomidory suszone siekamy na szerokie paski. Pietruszke swieza rowniez siekamy drobno.
Cebule podsmazamy na masle az lekko zbrazowieje.
Skladniki laczymy ze soba za pomoca drewnianej lyzki. Wbijamy jajka, mieszamy. Ciasto bedzie luzne, ale takie ma byc. Doprawiamy sola i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Foremke - keksowke wykladamy papierem do pieczenia albo kawalkiem folii aluminiowej. Mase wykladamy do przygotowanej foremki. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczen wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 35 minut az wierzch bedzie lekko zbrazowialy. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczen przechowujemy w chlodnym miejscu do 4 dni.
Pyszne składniki! :-)
OdpowiedzUsuńPieczeń - marzenie.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Dotychczas przetestowałam już wszystkie pieczenie tego typu z przepisów na blogu Kcalmara. Teraz czas na ten! :)
OdpowiedzUsuńW przepisie dwa razy pojawiają się jajka. Ile należy ich dodać- 1, 2 czy 3? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDwa.
Usuń