link
facebook login BAYADERKA : Ziemniaki hasselback

piątek, 12 sierpnia 2016

Ziemniaki hasselback


Ostatnio wraca do mnie moja kulinarna wena! :)
Pomyslow w glowie mam sporo, nie tylko na desery, bo i chcialabym Wam pokazac nieco dan wytrawnych, ktore miedzy innymi jadlam na wakacjach.
Ale od poczatku. Dzisiaj dziele sie z Wami przepisem na te ziemniaki w stylu hasselback, z nacieciami, z mnostwem ziol i, tak jak lubie, odrobina czosnku.
Zapytac mozna skad pochodzi nazwa tego dania-przystawki. Otoz, poniekad w latach 1940 zaserwowano je w jednej z sztokholmskich restauracji, gdzie byly podawane jako hasselbackspotatis.
Ziemniaczki podawane w taki sposob sa bardzo fajnym dodatkiem do burgera warzywnego, albo tez dobrze smakuja same w sobie. Sprobujcie!


Ziemniaki w stylu hasselback

 

około 500 g młodych ziemniaków w mundurkach

nacięte do 3/4 wysokości

łyżka posiekanego tymianku, rozmarynu, bazylii, oregano 

2 łyżki oliwa

4 łyżki masła płynnego

Kilka kropli soku z cytryny

główka czosnku przecięta wpół

Ziemniaki młode myjemy i nacinamy do ¾ wysokości i wykładamy na forme do pieczenia. W kubku łączymy posiekane zioła, oliwę i masło oraz kilka kropli cytryny. Mieszamy i taką marynata nacieramy ziemniaki, najlepiej za pomocą pędzla silikonowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez  około 1 h, co 20 minut nacierając ziemniaki marynatą.

 

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite! Idealnie nacięte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a pól główki czosnku kładziemy obok ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers