I nadszedl niespodziewanie sierpien, miesiac, w ktorym wieczory sa przyjemnie chlodniejsze. W taki czas chce sie spacerowac do pozna, sluchac muzyki na balkonie, czytac przy gwiezdzistym niebie. Tak, mozliwosci latem jest sporo, aby cieszyc sie z zycia i ta beztroska radoscia zarazac innych.
Wczoraj wybralam sie na zbieranie jezyn. Pierwszy raz w tym roku. Nie trwalo to dlugo. Na pewno jeszcze powtorze. A tymczasem mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszne buleczki drozdzowe napelnione owocami. Polecam mocno- dziewczynki je uwielbiaja!
Owocanki z kruszonką
na rozczyn:
80-100 ml mleka,
letniego
1,5 łyżki cukru
na ciasto właściwe:
cały rozczyn
70 ml mleka, letniego
2 jajka, średniej
wielkości, temp. pokojowa
400-420 g mąki pszennej chlebowej
opakowanie cukru
waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
1.5 płaskiej łyżki
masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
na lukier:
3/4 szklanki cukru
pudru
2-3 łyżki gorącej
wody
dodatkowo:
rozkłócone duże jajko
Przygotowujemy rozczyn:
drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Po tym
czasie drodze powinny się nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąką tak aby
otrzymać rozczyn o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Nakrywamy naczynie z
rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Jak
tylko rozczyn zacznie pracować wlewamy go do misy miksera i łączymy z cukrem
waniliowym, mlekiem i jajkami. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy albo
wyrabiamy ręcznie do całkowitego połączenia składników. Pod koniec dodajemy masło
i wyrabiamy 2 minuty mikserem albo ręką- około 4 minut.
Ciasto składamy w
kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do
wyrośnięcia na okolo 60 minut.
Po czym wykładamy ciasto na stolnicę, dłonie zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy małą bułeczkę i wykładamy na formę do pieczenia (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Wciskamy kciuk w środek bułeczki tak by powstało wgłębienie, w które następnie wkładamy świeże owoce. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy aż powstaną nieregularne grudki ciasta. Kruszonką posypujemy drożdżówki i odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut. Upieczone bułki wykładamy na kratkę. Dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem, który przygotowujemy przez dokładne ucieranie cukru pudru z wodą.
Po czym wykładamy ciasto na stolnicę, dłonie zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy małą bułeczkę i wykładamy na formę do pieczenia (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Wciskamy kciuk w środek bułeczki tak by powstało wgłębienie, w które następnie wkładamy świeże owoce. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy aż powstaną nieregularne grudki ciasta. Kruszonką posypujemy drożdżówki i odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut. Upieczone bułki wykładamy na kratkę. Dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem, który przygotowujemy przez dokładne ucieranie cukru pudru z wodą.
na lukier:
3/4 szklanki cukru
pudru
2-3 łyżki gorącej
wody
dodatkowo:
rozkłócone duże jajko
Przygotowujemy rozczyn:
drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Po tym
czasie drodze powinny się nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąką tak aby
otrzymać rozczyn o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Nakrywamy naczynie z
rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Jak
tylko rozczyn zacznie pracować wlewamy go do misy miksera i łączymy z cukrem
waniliowym, mlekiem i jajkami. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy albo
wyrabiamy ręcznie do całkowitego połączenia składników. Pod koniec dodajemy masło
i wyrabiamy 2 minuty mikserem albo ręką- około 4 minut.
Ciasto składamy w
kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do
wyrośnięcia na okolo 60 minut.
Po czym wykładamy ciasto na stolnicę, dłonie zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy małą bułeczkę i wykładamy na formę do pieczenia (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Wciskamy kciuk w środek bułeczki tak by powstało wgłębienie, w które następnie wkładamy świeże owoce. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy aż powstaną nieregularne grudki ciasta. Kruszonką posypujemy drożdżówki i odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut. Upieczone bułki wykładamy na kratkę. Dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem, który przygotowujemy przez dokładne ucieranie cukru pudru z wodą.
Po czym wykładamy ciasto na stolnicę, dłonie zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy małą bułeczkę i wykładamy na formę do pieczenia (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Wciskamy kciuk w środek bułeczki tak by powstało wgłębienie, w które następnie wkładamy świeże owoce. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy aż powstaną nieregularne grudki ciasta. Kruszonką posypujemy drożdżówki i odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut. Upieczone bułki wykładamy na kratkę. Dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem, który przygotowujemy przez dokładne ucieranie cukru pudru z wodą.
urocza nazwa i fajne bułeczki! porywam jedną na kolację :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, chętnie przygotuję pełnoziarnistą wersję :-)
OdpowiedzUsuńCudna nazwa, a bułeczki bardzo apetyczne :-). Lubię takie uniwersalne przepisy do przygotowania w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa zbiór jeżyn planuję na przyszły tydzień - oj, będzie się działo! ;)