A jak juz jestesmy w temacie zup, to zapraszam Was dzis jeszcze po jeden przepis- na pyszna zupe krem z pora, cukinii i ziemniakow z dodatkiem oleju kokosowego. Dzieci uwielbiaja ten krem, ja natomiast bardzo lubie nim sie delektowac zwlaszcza w towarzystwie wedzonego sera.
Wyprobujcie koniecznie! :)
Zupa - krem z cukinii i pora
4 male cukinie
1, 5 l bulionu warzywnego
sol i pieprz do smaku
5 lyzek slodkiej smietanki
2 male ziemniaki
3 pory
maly korzen selera
2 plaskie lyzki oleju kokosowego
Do podania:
chrupiace pieczywo
wedzony ser
dla milosnikow sera plesniowego, Roquefort drobno pokruszony
Przygotowanie:
1. Cukinie, ziemniaki, seler i por myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka z bulionem i olejem kokosowym.
2. Garnek wstawiamy na sredni plomien i gotujemy warzywa az sie prawie rozgotuja. Doprawiamy nastepnie pieprzem, sola. Wlewamy smietanke. Zagotowujemy.
3. Zestawiamy zupe z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Nastepnie miksujemy warzywa na krem. W razie potrzeby, aby dodac zupie jeszcze bardziej delikatnego posmaku, wlewamy wiecej smietanki. Zagotowujemy zupe po zmiksowaniu.
4. Podajemy krem z chrupiacym pieczywem i wedle upodobania z odrobina ulubionego (pokruszonego lub potartego) sera *
* moze byc potarty zloty ser w wersji dla dzieci, aby dodac kremowi nieco elegancji, i jezeli lubimy sery plesniowe, podajemy zupe z dobrym serem.
Wyprobujcie koniecznie! :)
Zupa - krem z cukinii i pora
4 male cukinie
1, 5 l bulionu warzywnego
sol i pieprz do smaku
5 lyzek slodkiej smietanki
2 male ziemniaki
3 pory
maly korzen selera
2 plaskie lyzki oleju kokosowego
Do podania:
chrupiace pieczywo
wedzony ser
dla milosnikow sera plesniowego, Roquefort drobno pokruszony
Przygotowanie:
1. Cukinie, ziemniaki, seler i por myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka z bulionem i olejem kokosowym.
2. Garnek wstawiamy na sredni plomien i gotujemy warzywa az sie prawie rozgotuja. Doprawiamy nastepnie pieprzem, sola. Wlewamy smietanke. Zagotowujemy.
3. Zestawiamy zupe z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Nastepnie miksujemy warzywa na krem. W razie potrzeby, aby dodac zupie jeszcze bardziej delikatnego posmaku, wlewamy wiecej smietanki. Zagotowujemy zupe po zmiksowaniu.
4. Podajemy krem z chrupiacym pieczywem i wedle upodobania z odrobina ulubionego (pokruszonego lub potartego) sera *
* moze byc potarty zloty ser w wersji dla dzieci, aby dodac kremowi nieco elegancji, i jezeli lubimy sery plesniowe, podajemy zupe z dobrym serem.
Bardzo lubię cukinię, więc zapewne przepis przetestuję, ale bez dodatku wędzonego sera, bo tego nie znoszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszna :) I taka cudownie zielona!
OdpowiedzUsuńAle dla mnie bez pleśniowego sera ;)