Czasem bywa tak, ze rzeczy dobre powstaja z przypadku. Nie tylko te w kuchni ;)
Dzisiaj mam przepis dla Was na pyszne, chrupiace ( o, tak!) ciasteczka z nasionami chia, amarantusem, platkami owsianymi. Sa bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecam!
Bezglutenowe chrupiace ciasteczka
z podanych nizej skladnikow wychodzi ok. 10 ciastek
skladniki:
lyzeczka aromatu migdalowego
2-3 lyzki miodu
1/4 szklanki platkow gorskich
2-3 lyzki ugotowanego amarantusu
2 lyzki nasion chia
2 lyzki maki orkiszowej do podsypania
3 lyzki margaryny/ masla migdalowego
niewielka szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie skladniki dokladnie laczymy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Forme prostokatna wyscielamy kawalkiem papieru do pieczenia.
Z utworzonych skladnikow na ciasteczka formujemy kule. Stolnice podsypujemy maka orkiszowa albo inna.
Odrywamy po kawalku surowego ciasta, rozplaszczamy walkiem do ciasta. Formujemy ciastka za pomoca foremki okraglej (moja miala srednice ok. 7 - 8 cm). Nastepnie uformowane ciasteczka wykladamy na papier do pieczenia. Nie potrzeba zostawiac duzych odstepow- ciastka nie urosna.
Pieczemy ciasteczka w podanej wyzej temperaturze az nabiora lekko brazowego koloru, po upieczeniu doprowadzamy do calkowitego wystudzenia. Przechowujemy w szczelnie zamknietym pojemniku.
Wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńTylka dla mnie bez amarantusa, bo nie umiem przekonać się do jego smaku...