A na lunch dzisiejszy proponuje zdrowa, bogata w bialko, salatke. Jest prosta w przygotowaniu I bardzo, bardzo smaczna.
Salatka z fasolka, awokado, mango
na 3 porcje sredniej wielkosci
skladniki:
pol dojrzalego awokado
dwie garscie szpinaku
cale dojrzale mango
puszka fasolki typu borlotti
sok z limonki
2- 3 lyzki syropu klonowego
lyzka oleju extra virgine
pomidor
Fasolke oplukujemy kilkakrotnie, odstawiamy do odsaczenia. Pomidor, awokado, mango kroimy w wieksza kostke. Szpinak oplukujemy I wrzucamy do wiekszej miski, laczymy z pokrojonymi skladnikami. Na koncu wrzucamy fasolke. Doprawiamy odrobina pieprzu i soli, mieszamy.
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing: laczymy sok z limonki z syropem bardzo, bardzo dokladnie. Dressingiem polewamy salatke. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Ciekawie skomponowana sałatka. Zastanawiam się, czy fasolę z Twojego przepisu można zastąpić zwykłą białą? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie probowalam, ale mysle ze mozna, tylko ze to wplynie na smak odrobine.
Usuń