link
facebook login BAYADERKA : Chrupiace ciasteczka bezglutenowe z amarantusem i chia

piątek, 28 kwietnia 2017

Chrupiace ciasteczka bezglutenowe z amarantusem i chia


Czasem bywa tak, ze rzeczy dobre powstaja z przypadku. Nie tylko te w kuchni ;)
Dzisiaj mam przepis dla Was na pyszne, chrupiace ( o, tak!) ciasteczka z nasionami chia, amarantusem, platkami owsianymi. Sa bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecam!

Bezglutenowe chrupiace ciasteczka

z podanych nizej skladnikow wychodzi ok. 10 ciastek


skladniki:

lyzeczka aromatu migdalowego
2-3 lyzki miodu
1/4 szklanki platkow gorskich
2-3 lyzki ugotowanego amarantusu
2 lyzki nasion chia
2 lyzki maki orkiszowej do podsypania
3 lyzki margaryny/ masla migdalowego
niewielka szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie skladniki dokladnie laczymy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Forme prostokatna wyscielamy kawalkiem papieru do pieczenia.
Z utworzonych skladnikow na ciasteczka formujemy kule. Stolnice podsypujemy maka orkiszowa albo inna.
Odrywamy po kawalku surowego ciasta, rozplaszczamy walkiem do ciasta. Formujemy ciastka za pomoca foremki okraglej (moja miala srednice ok. 7 - 8 cm). Nastepnie uformowane ciasteczka wykladamy na papier do pieczenia. Nie potrzeba zostawiac duzych odstepow- ciastka nie urosna.
Pieczemy ciasteczka w podanej wyzej temperaturze az nabiora lekko brazowego koloru, po upieczeniu doprowadzamy do calkowitego wystudzenia. Przechowujemy w szczelnie zamknietym pojemniku.


 

1 komentarz:

  1. Wyglądają kusząco :)
    Tylka dla mnie bez amarantusa, bo nie umiem przekonać się do jego smaku...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers