link
facebook login BAYADERKA : MAZUREK WIELKANOCNY

sobota, 9 kwietnia 2011

MAZUREK WIELKANOCNY


Przygotowywanie mazurków i poszukiwanie przepisów na zbliżającą się Wielkanoc, a także łączenie składników i ekperymentowanie to czysta przyjemność...

Delektowanie się tym mazurkiem to też przyjemność...Nie ukrywam...:)
Nie liczyłam ile zjadłam płatków migdałowych i ile razy zasmakowałam białej roztopionej już czekolady...Nie wiem, nie liczyłam, oczywiście na szczęście własne:)

Ten mazurek jest rewelacyjny. Jest słodki, wręcz że okrutnie słodki, a mimo to uzależniający. Nie dziwcie się wcale, bo kto może się oprzeć rozpływającemu się w ustach kruchemu ciastu przełożonemu morelową konfiturą, posypaną zarumienionymi płatkami migdałowymi, gdzie sam wierzch ciasta polałam lekko płynną białą czekoladą zwieńczoną również migdałami?:)
Myślę, że niewielu z Was:)

Niesamowicie łatwy w wykonaniu mazurek, na który przepis polecam szczególnie zabieganym mamom!


Składniki:

- 200 g mąki pszennej luksusowej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g dobrego masła
- 200 g dobrej konfitury morelowej np. Bonne Maman
- 150 g białej czekolady
- 5 łyżek słodkiej śmietany 30% (tzw. ''kremówki'')
- 200 g płatków migdałowych
- 45 g cukru pudru + 3 łyżki do posypania
- kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

1. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną łączymy z masłem i cukrem pudrem aż utrzymamy gładką masę. Dodajemy kilka kropel aromatu.
Formujemy kulę z ciasta, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. W międzyczasie do rondelka o bardzo mocnym dnie wkładamy połamaną w kostkę białą czekoladę i natychmiast po tym 3 łyżki śmietany. Mieszamy aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści, ale nie powinna się gotować.

3. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wysypujemy płatki migdałowe i od czasu do czasu mieszamy. Powinny się zarumienić na kolor lekko brązowy, ale nie przypiec. 
Płatki rumienią się szybko, więc trzeba je uważnie obserwować i kiedy tylko nabiorą 
pożądanego koloru, zsypujemy je na kawałek papieru do pieczenia i odstawiamy.

4. Rogrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza i formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie zdejmujemy papier, rozkładamy na stolnicy i wyjmujemy z lodówki ciasto. Rozwałkowujemy je na papierze, w miarę równo. Wkładamy papier z ciastem do formy i tak pieczemy w jednakowej temperaturze przez około 25-30 minut aż ciasto lekko zbrązowieje. 

5.  Ciasto bardzo delikatnie wyjmujemy z formy i tak studzimy na papierze do pieczenia. Następnie ostudzone smarujemy konfiturą. Na konfiturę wysypujemy połowę płatków migdałowych. I na nie wylewamy lekko płynną i koniecznie przestudzoną czekoladę. Na nią wysypujemy resztę płatków. Na samym końcu posypujemy całość cukrem pudrem.
Gotowe ciasto powinno ''poleżeć'' w lodówce około dwóch godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!:)



11 komentarzy:

  1. Dziekuje! I bardzo prosty w wykonaniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, co upiekę na Wielkanoc (oprócz szafranowej babki drożdżowej)!
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie, ze przepis Cie sie podoba!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama jest zachwycona tym mazurkiem. Ja zresztą też.;-) Sama wymyśliłaś ten przepis? Jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Honorato, tak:-)i bardzo sie ciesze ze tak Ci sie spodobal. Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę tu częściej zaglądać. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Od kilku lat pieczenie tego mazurka w naszej rodzinie jest tradycją.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers