link
facebook login BAYADERKA : BARDZO PRZUTULONE SŁODKIE BUŁECZKI Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

czwartek, 26 maja 2011

BARDZO PRZUTULONE SŁODKIE BUŁECZKI Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

Tym razem zajadaliśmy się słodkimi drożdżowymi bułeczkami z budyniem i rodzynkami. Przygotowałam je wieczorem włącznie z domowym budyniem i rozłożeniem gotowych już do pieczenia ślimaczków w formie tak aby następnego dnia wstawić ją do piekarnika i oczekiwać na pyszne, gorące śniadanie.
Smakowały nam bardzo. Samo ciasto jest dosyć maślane, więc mięciutkie, delikatne a w połączeniu z domowym budyniem, rodzynkami i glazurą (też nie szczędziłam na składnikach:)) z śmietany kremówki i oczywiście cukru, rozpływa się dosłownie w ustach. Najlepsze na ciepło.

Składniki na około 15 średniej wielkości bułeczek:

- 600 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g świeżych drożdży albo 12 g instant
- 3 duże jajka
- 120 ml mleka pełnotłustego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki miałkiej soli
- 40 dag roztopionego i przestudzonego masła
- 75 g cukru

Na budyń:

- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na glazurę:

- 80 ml śmietanki kremówki
- 1 3/4 łyżki cukru

Wykonanie:

1. Jeżeli używamy drożdży świeżych, przygotowujemy rozczyn. 100 ml letniego mleka łączymy z drożdżami 3 czubatymi łyżkami mąki. Dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do spienienia w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu.
W przypadku suchych drożdży, pomijamy przygotowanie rozczynu i łączymy je z mąką i  innymi składnikami jak opisane jest niżej.

2. W międzyczasie możemy przygotować budyń  (dla tych którzy decydują sie na zakupienie gotowego- z podanych składników wyżej wyszło prawie 900 g budyniu)
300 ml mleka gotujemy z cukrem i masłem i w tym czasie miksujemy żółtka i oba rodzaje mąki z 200 ml mleka. Kiedy zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem mleko z jajkami i mąką i bardzo szybko mieszamy aby nie utworzyły się grudki. W razie pojawienia się grudek, miksujemy je krótko blenderem.
Budyń nakrywamy aby nie powstał kożuch i odstawiamy.

3. Resztę mąki łączymy ze solą, pozostałą częścią cukru, jajkami, śmietaną, resztą mleka. Łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Ciasto będzie bardzo zwarte. Po czym na stolnicę wylewamy po trochu przestudzonego masła i obtaczając w nim ciasto wyrabiamy je dalej aż do zużycia całej ilości masła. Ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy ją do lekko posypanej mąką miski i nakrywamy luźno folią spożywczą albo ręczniczkiem i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 45- 60 minut).

4. Wykładamy wyrośnięte ciasto na lekko podsypaną  mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt około 50 cm długości, 20 cm szerokości. Rozsmarowujemy go budyniem równomiernie i chwytając za dłuższy bok zwijamy w rulon tak aby utworzył roladę. Po czym kroimy na ślimaczki grubości około 3 cm. I wykładamy nimi formę do pieczenia uprzednio wyścieloną papierem. Bułeczki kładziemy obok siebie. I pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 30 minut do suchego patyczka. Powinny lekko zbrązowieć. Można je nakryć folią aluminiową pod koniec pieczenia jeżeli ciasto z wierzchu zacznie zbytnio się zarumieniać.

5. Bułeczki lekko studzimy i ciepłe smarujemy glazurą. Przygotowujemy ją przez podgotowanie  śmietanki i cukru. Gotowe.



6 komentarzy:

  1. Po takim śniadanku ma dobre emocje na cały dzień. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz jak chciałabym się przytulić do takiej bułeczki:) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne zdjęcia jak zwykle i pyszny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam,mniam...wiesz, cieszę się że jest weekend i czasu starcza na śniadanka jak z bajki...np.o przytulnych bułeczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, w sam raz do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym, żeby jutro rano czekały na mnie takie pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers