link
facebook login BAYADERKA : Pizza na chrupiącym spodzie

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pizza na chrupiącym spodzie

Dzisiaj będę bardzo nieskromna. Dzisiejszy wpis będzie pełen ochów i achów, ale kiedy przeczytacie wpis do końca, zrozumiecie sami, że jest ku temu powód. 
Pewien czas temu postanowiłam, że nauczę się robić pyszną pizzę. Prób nie zliczę, efekty były różne, nieliczne zadowalające a powody ku temu całkiem rozmaite, bo to za dużo drożdży, bo to zbyt wysoki spód, albo za dużo sera.Tak, nie będę ukrywać, że czasu mi trochę zabrało, aby wypracować recepturę na perfekcyjne ciasto, a także nauczyć się, czego nie robić, a co robić, aby upiec ją tak jak to zawodowo pieką Włosi.
Na początek zakupiłam książkę, którą polecać mogę każdemu pizzomaniakowi. Książkę zakupiłam w wersji anglojęzycznej i zwie się Artisan Pizza to Make Perfectly at Home a jej autorem jest rodowity Włoch- pasjonat, Franco Manca. Przewertowałam tę pozycję w jeden wieczór. Następnie zaopatrzyłam się w kamień do pieczenia chleba. Kilka dni później przygotowałam pizzę przełomową, najlepszą, jaką jadłam do tamtej pory. Póżniejsze próby to była już kwestia opracowywania detali, komponowania różnych dodatków i regulowanie czasu i temperatury pieczenia. I tak właśnie dumnie dzielę się z Wami przepisem na przepyszną pizzę na chrrupiącym cieście. Możecie taką pizzę przygotować w domu i zaskoczyć swoich bliskich. Jest kilka detali, o których trzeba pamiętać, aby pizza wyszła jak należy. Po pierwsze, potrzebny jest kamień do pieczenia chleba, który rozgrzewamy na samym dole piekarnika w temperaturze 240 stopni Celsjusza przez około 30 minut przed pieczeniem. Po drugie, pieczemy na kamieniu, nie na blaszce, nie w foremce, na rozgrzanym dobrze kamieniu. Poza tym nasze ciasto drożdżowe, od którego sprawa sie zaczyna, musi dobrze wyrosnąć, tj. około 1,5-2h. Należy z nim pracować po tym czasie- rozwałkowywać, składać w kopertę, formować w kulę, rozciągać i powtarzać serię czynności  co najmniej kilka razy. Ja bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym, a zwłaszcza z ciastem na pizzę i zawsze staram się znaleźć czas i cierpliwość po to, aby pizza wyszła jak najlepsza. Ponadto, co ważne, ciasto przy składaniu, rozciąganiu, formowaniu podsypujemy kaszką manną. Jest ona bardzo, ale to bardzo ważna i dzięki niej, między innymi, nasze ciasto będzie chrupiące. Jeżeli chcemy upiec pizzę na cieńkim cieście, nie możemy przesadzić z ilością sosu tak, aby nie wyszła zbyt mokra, a w najgorszym przypadku, nieprzepieczona od spodu. Czasami mniej, znaczy lepiej i ta reguła sprawdza się, jeżeli chodzi o pizzę, którą przygotowałam. Zatem do dzieła, kamień, dobra mąka, czas, cierpliwość i obiecuję, że zajadać się będziecie najlepszą pizzą na chrupiącym cieście własnoręcznie przygotowaną. Jest jeden minus tej sytuacji- Wasi bliscy nie przestaną Was pytać o to, kiedy będzie następny raz ;)


Pizza na chrupiącym spodzie z karmelizowanym bekonem i pomidorkami 

na ciasto: 
rozczyn: 
12 g świeżych drożdży 
50 g mąki pszennej chlebowej 
60 ml wody ciepłej (temperatura pokojowa) 
łyżeczka cukru 

ciasto właściwe
cały aktywny rozczyn 
340 g mąki pszennej chlebowej 
1,5 łyżeczki soli 
3 łyżki oliwy extra vergine 
150 ml wody ciepłej, temp. pokojowa

na sos: 
3 łyżki passaty pomidorowej 
3-4 listki świeżej bazylii, posiekanej 
łyżeczka świeżego tymianku i rozmarynu, tłuczonego w moździerzu 
jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
szczypta soli 
szczypta grubego czarnego pieprzu 

dodatki: 
3 platry bekonu 
2 łyżki miodu 
4-5 plastrów mozzarelli w kulce
20 g sera żółtego, potartego
10 g potartego parmezanu 
4-5 pomidorków przeciętych


do podsypania: 

ok. 40 g mąki pszennej chlebowej 
ok. 50 g kaszki mannej

Przygotowanie: 
1. Świeże pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu do spienienia. 
2. Spienione drożdże łączymy w miseczce z mąką, wodą i mieszamy dokładnie, aż rozczyn będzie miał konsystencję kwaśnej śmietany. Następnie nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne  miejsce na około kwadrans aż rozczyn zacznie pracować (unosić się, bąbelkować) 
3. Aktywny rozczyn, czyli bąbelkujący, wlewamy do misy miksera, wsypujemy stopniowo mąkę (około 3 łyżki na raz), wlewamy wodę, wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto albo za pomocą miksera, albo ręcznie, około 10-12 minut. Na końcu dodajemy oliwę i nadal wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne, nieco lepkie, miękkie, bez grudek mąki. Ciasto wkładamy do miski lekko naoliwionej, tę nakrywamy czystą szmatka i odstawiamy ciasto do wyrastania na 1,5 - 2 h w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. 
4.Jak tylko ciasto wyrośnie i co najmniej podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Pracujemy z ciastem, tzn. rozciągamy, rozwałkowujemy, składamy wpół, w kopertę, formujemy w kulę, możemy też nim rzucać, rozciągać ponownie, składać itd. Powtarzamy serię czynności wymienionych kilka razy, tj. około 8 razy. 
5.Następnie formujemy ciasto w kulę, podsypujemy stolnicę kaszką manną i rozwałkowujemy ciasto na dysk. Ciasto nie powinno się przylepiać do stolnicy, powinniśmy natomiast je przewracać na drugą stronę i rozwałkowywać, obracać i rozwałkowywać, i podsypywać kaszką, jeżeli ciasto się lepi do stolnicy. Cieńko rozwałkowaną pizzę wykładamy na kawałek papieru do pieczenia. 
6. Kamień do pieczenia chleba umieszczamy na samym dole piekarnika, który następnie nagrzewamy do 240 stopni (program góra-dół). 
7. Przygotowujemy sos. Składniki wymienione łączymy w kubku, mieszamy dokładnie. Na spód pizzy wylewamy maksymalnie 3 łyżki sosu. Sos można przechowywać w lodówce do 2-3 dni i np. zużyć jako marynatę do mięsa. 
8. Na sos wykładamy dodatki, najpierw plastry mozzareli, następnie bekon pocięty w mniejsze kawałki posmarowany miodem i pomidorki przecięte na pół. Odstawiamy pizzę do napuszenia na 20 minut.
9. Na rozgrzany kamień wkładamy pizzę i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie otrożnie kamień wysuwamy razem z pizzą i  na jej wierzch wykładamy potarty ser. Pieczemy przez 2 minuty i podajemy gorącą, pociętą na trójkąty.


3 komentarze:

  1. Brzeg ciasta,taki chrupiący i pyszny,najbardziej przyciaga moje spojrzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna! Na pewno pyszna, a prezentuje się na zdjęciach równie cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nowy piekarnik i szukam jaką by tu pizzę wymyślić na wieczór, myślę, że zrobię właśnie tę. Podobna do mojej ulubionej pizzy - Serowe Party, którą zamawiam z Pizza Party, takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers