link
facebook login BAYADERKA : Zdrowe burgery i o kroliku wielkanocnym, ktory pozera male dziewczynki.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zdrowe burgery i o kroliku wielkanocnym, ktory pozera male dziewczynki.


Nowy Rok zaczal sie dla nas bardzo dobrze. I choc te niecodziennie klimatyczne swieta minely tak szybko jak nigdy przedtem, cieszylam sie, ze moge rozpoczac nowy rok, nowy rozdzial.
Dzisiaj wracalam do pracy, zatem wczoraj w pospiechu pakowalam zeszyty, foldery i kalendarz. Polozylam sie spac wczesniej a i tak zaspalam. W poplochu wskakiwalam w ubranie, wklepalam krem na dzien, umylam zeby, wypilam doslownie lyk kawy i tak bez makijazu, z niedosuszonymi wlosami, pognalam z trzeciego pietra mego mieszkania do samochodu. Po drodze do pracy przypomnialo mi sie, ze najmlodsza corka w nocy przydreptala do mego pokoju, mamroczac ze sni jej sie ogromny krolik wielkanocny, ktory ja gonil i chcial ja zjesc. O rety! Prowadzac samochod, chcialo mi sie smiac samej do siebie i pewnie kierowcy mijajacych mnie samochodow mogli pomyslec zem niespelna rozumu. No coz, niekazdy wychowuje dwie pocieszne dziewczynki. Niekazdy slucha smiesznych opowiadan (czesto w 85 % wyssanych z palca). Macierzynstwo, z jakiego kata by na to nie spojrzec, to nie tylko ciezka praca, ale tez chwile zabawne i takie, ktore gleboko zapadaja w pamiec. Ja nie wyobrazam sobie nie bycia mama. A i tez staram sie mocno pogodzic obowiazki mamy z praca zawodowa.
W zwiazku z byciem rodzicem i gotowaniem dla najblizszych, przygotowalam ostatnio pyszne burger wege- z fasoli i jarmuzu. Specjalnie dla dziewczynek upieklam buleczki. Bylo smacznie i zdrowo, a dziewczynki, mimo lekkiego zaskoczenia smakiem samych burgerow, zapytaly mnie kiedy ponownie zrobimy domowy McDonald ;)  



Burgery wegetariańskie

 

składniki na 10-12  bułek

na rozczyn:

15 g świeżych drożdży

80-100 ml letniej wody

0,5 łyżki cukru

60 g maki pszennej chlebowej

 

na ciasto właściwe:

 

cały rozczyn

70 ml wody letniej

2 jajka, średniej wielkości

400-420 g maki pszennej chlebowej

40 g masła

łyżka oliwy

łyżeczka soli 

 sezam, do posypania

 

na burgery:

400 g fasoli czerwonej

100 g świeżego jarmużu

100 ml bulionu warzywnego  

Sól i pieprz do smaku

Jedno jajko

40 g bułki tartej

Olej słonecznikowy, do smażenia

 

Dodatkowo:

Świeża sałata

12 plastrów pomidora

12 plastrów sera

12 plasterków ogórka

12 łyżek majonezu

12 łyżek sosu pomidorowego

Ok. 12 pomidorków koktajlowych

 

Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans do spienienia. Łączymy je z wodą, mąką tak, aby otrzymać rozczyn o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 15 minut. Jak tylko rozczyn zacznie pracować, wlewamy go do miski i łączymy z rozkłóconymi jajkami, wodą, 50 g mąki. Wyrabiamy ciasto około 7 minut mikserem, a dwa razy dłużej ręką, dodając stopniowo resztę mąki i sól. Pod koniec miksowania ciasta, łączymy je z masłem i oliwą i zarabiamy do całkowitego połączenia. Ciasto składamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.  Po czym wykładamy ciasto na stolnice, dłonie zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułkę. Każdą bułkę wykładamy na formę do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawiamy bułki do napuszenia na 30 minut. Po czym posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 12-15 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce kuchennej.

Przygotowujemy burgery. Fasolę odsączamy na sitku. Jarmuż wykładamy na rozgrzaną patelnię razem z łyżką masła, 100 ml bulionu warzywnego i dusimy do miękkości. Następnie odsączamy na sitku. Fasolę rozgniatamy na puree i łaczymy z posiekanym, miękkim jarmużem, bułka tartą, jajkiem. Łaczymy składniki w ciasto, z którego następnie formujemy burgery. Smażymy je na rogrzanym oleju z każdej strony, około 2-3 minut.
Każdą bułkę przecinamy na pół. Kładziemy na dolna połówkę plaster sałaty, sos majonezowy, upieczonego burgera, świeżego ogórka w plasterkach, ser, sos pomidorowy albo  plaster pomidora, nakrywamy drugą połówką bułki, wbijamy w burgera wykałaczkę z pomidorkiem koktajlowym i podajemy.

 


 

5 komentarzy:

  1. Dzieci potrafią człowieka rozśmieszyć do łez :)
    A burgery zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich burgerów jeszcze nie próbowałam, ale wszystkie składniki w domu mam:) Będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieci zaskakują i bawią to prawda, ja również nie wyobrażam sobie nie bycia mamą i kocham moje paskudniki i myślę o nich stale. Trudno mi się przestawić z trybu urlopu wychowawczego na tryb pracy zawodowej a co za tym idzie krótkie przebywanie z nimi więc nawet jak Syncio ląduje u mnie w nocy ze swoją poduszką i spycha mnie z łózka cieszę się zamiast złościć :)
    A burgery super! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe masz córki, pociechy :)
    Wspaniałe domowe burgery, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis na bułeczki muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers