link
facebook login BAYADERKA : Tort anielski

sobota, 9 stycznia 2016

Tort anielski


Pyszny tort na weekend. Przygotowalam go na bazie anielskiego ciasta szyfonowego. Przepis na pierwszy rzut oka moze wydawac sie skomplikowany i czasochlonny, ale efekt jest wart pracy, ktora wlozymy. Smak tortu jest polaczeniem kokosu, smietanki, bialej czekolady i jezyn. 
Sprobujcie i przekonajcie sie sami :-)


Tort anielski
składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm:
na pierwszy szyfonowy biszkopt:
200 g białek
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej luksusowej
 łyżeczka winianu potasu albo 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej

na drugi szyfonowy biszkopt:
200 g białek
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej luksusowej
 łyżeczka winianu potasu albo 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej

na masę:
200 g białej czekolady

600 ml słodkiej śmietanki kremowej
6 łyżek kokosowego likieru, np. Malibu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

dodatkowo:
ok. 70 g szerokich wiórków kokosowych
Świeże jeżyny lub jagody do dekoracji

Formę okrągłą natłuszczamy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy  do 180 stopni Celsjusza. Cukier wsypujemy do misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Połowę odsypujemy do mąki. Drugą część cukru odsypujemy do miseczki.  Białka wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy 2 minuty aż białka lekko zesztywnieją. Dodajemy wanilię i winian potasu. Ten drugi możemy zastąpić ewentualnie 1 łyżką soku z cytryny. Miksujemy kolejne 2 minuty. Cukier połączony z mąką łączymy dokładnie za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Do białek dodajemy cukier z miseczki. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące ale nie aż tak sztywne jak na bezę. Do białek wsypujemy cukier połączony z mąką i solą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.  Masę na ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy w temperaturze podanej wyżej przez  35 minut. Można pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie około 1,5 -2 h. Nie wyciągamy ciasta gorącego z formy ani też nie kroimy- to bardzo ważne. Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób jak pierwszy.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą połamaną w kosteczkę zalewamy 200 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Do suchej i czystej misy miksera wlewamy resztę schłodzonej śmietanki kremowej  i ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną jednolitą płynną czekoladę i mieszamy za pomocą łyżki. 
Biszkopty wystudzone przekrawamy aby otrzymać trzy- cztery równe blaty. Te nasączamy równomiernie likierem. Następnie na każdy blat wykładamy odrobinę dżemu. Przekładamy blaty masą zarówno jak i też boki tortu. Dekorujemy wiórkami i wierzch –świeżymi owocami.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasta lekkie jak chmurki! Wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo pycha wszystko co lubię Poproszę taki na urodziny... no dobra upiekę sobie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :) No i wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam. Tort wyglada świetnie. Pozdrawiam i zycze super roku 2016.

      Usuń
    2. Dziekuje, rowniez pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Anielski, boski, delikatny! Po prostu idealny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. obłędny.....
    i moje ulubione jeżyny-to musi być przepyszne:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers