Ze wszystkich kolorow najbardziej lubie zielony. Nie dlatego ze moje oczy sa zielone. Po prostu lubie otaczac sie ziolami, paprociami, dracenami i gdyby to bylo mozliwe, to jedno z pomieszczen w naszym mieszkaniu moglabym zapelnic gigantycznymi odmianami aloesu, paproci i innych kwiatow.
Na parapecie w naszej malej bialo-czarnej kuchni bujnie rosna bazylia, tymianek i rozmaryn. To taki cotygodniowy zestaw obowiazkowy do makaronow, lasagne, pizzy i bulek wytrawnych. Kiedy tylko mam wolne od pracy rzucam sie w wir gotowania (w ilosciach dla armii), szydelkowania (kilku swetrow na raz) i czytania (wszedzie gdzie to tylko mozliwe).
W okresie ferii, przerw swiatecznych w naszym domu roznosi sie przyjemny zapach ciasta. Kiedy zas w domu jest domowe ciasto, dzieci wiedza ze mama sie dzisiaj nigdzie nie spieszy.
Dzisiaj nasz niewielki dom zapachnial chlebem z ziolami i karmelizowanym czosnkiem.
Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem
na rozczyn:
szczypta cukru
60 ml wody ciepłej
cały rozczyn
190 ml wody ciepłej
2 łyżki oliwy
łyżka tymianku i
rozmarynu
sześć ząbków czosnku
5-6 czarnych odpestkowanych oliwek
5-6 czarnych odpestkowanych oliwek
sól (łyżka)
łyżeczka masła
Przygotowujemy
rozczyn. Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy do
spienienia na około 10 minut. Spienione drożdże łączymy z mąką i wodą tak, aby
utworzył się rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy miseczkę z
rozczynem czystą i suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce
na około kwadrans aż drożdże zaczną pracować.
Do misy miksera
wlewamy pracujący rozczyn, wlewamy wodę i dodajemy stopniowo mąkę, około 30 g na raz, i wyrabiamy ciasto mikserem około 7 minut
albo ręcznie około 10-12 minut. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez
grudek mąki. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski lekko naoliwionej i
odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut. Jak tylko ciasto podwoi swą objętość,
wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozciągamy, składamy, rozwałkowujemy, laczymy z oliwkami.
Podłużną foremkę natłuszczamy niewielką ilością oleju, wysypujemy 2 łyżkami
mąki. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i wkładamy do foremki. Na wierzch
wykładamy posiekane zioła i zrumieniony na patelni czosnek. Chlebek odstawiamy
do napuszenia na 30 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy kamień do pizzy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza . Pieczemy chlebek 20 minut
w podanej temperaturze, następnie ją zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez
15 minut. Formę z chlebkiem wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy na
kratce. Kroimy całkowicie przestudzony.
Tym karmelizowanym czosnkiem mnie kupiłaś. Coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuń