link
facebook login BAYADERKA : Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem

piątek, 19 lutego 2016

Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem


Ze wszystkich kolorow najbardziej lubie zielony. Nie dlatego ze moje oczy sa zielone. Po prostu lubie otaczac sie ziolami, paprociami, dracenami i gdyby to bylo mozliwe, to jedno z pomieszczen w naszym mieszkaniu moglabym zapelnic gigantycznymi odmianami aloesu, paproci i innych kwiatow.
Na parapecie w naszej malej bialo-czarnej kuchni bujnie rosna bazylia, tymianek i rozmaryn. To taki cotygodniowy zestaw obowiazkowy do makaronow, lasagne, pizzy i bulek wytrawnych. Kiedy tylko mam wolne od pracy rzucam sie w wir gotowania (w ilosciach dla armii), szydelkowania (kilku swetrow na raz) i czytania (wszedzie gdzie to tylko mozliwe).
W okresie ferii, przerw swiatecznych w naszym domu roznosi sie przyjemny zapach ciasta. Kiedy zas w domu jest domowe ciasto, dzieci wiedza ze mama sie dzisiaj nigdzie nie spieszy.
Dzisiaj nasz niewielki dom zapachnial chlebem z ziolami i karmelizowanym czosnkiem.



Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem


na rozczyn:

15 g św. drożdży

szczypta cukru

60 ml wody ciepłej

85 g mąki pszennej chlebowej

 ciasto właściwe:

cały rozczyn

350 g mąki pszennej chlebowej

190 ml wody ciepłej

2 łyżki oliwy

łyżka tymianku i rozmarynu

sześć ząbków czosnku
5-6 czarnych odpestkowanych oliwek

sól (łyżka)

łyżeczka masła

 

 

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy do spienienia na około 10 minut. Spienione drożdże łączymy z mąką i wodą tak, aby utworzył się rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy miseczkę z rozczynem czystą i suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około kwadrans aż drożdże zaczną pracować.
Do misy miksera wlewamy pracujący rozczyn, wlewamy wodę i dodajemy stopniowo mąkę, około 30 g na raz,  i wyrabiamy ciasto mikserem około 7 minut albo ręcznie około 10-12 minut. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez grudek mąki. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski lekko naoliwionej i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut. Jak tylko ciasto podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozciągamy, składamy, rozwałkowujemy, laczymy z oliwkami. Podłużną foremkę natłuszczamy niewielką ilością oleju, wysypujemy 2 łyżkami mąki. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i wkładamy do foremki. Na wierzch wykładamy posiekane zioła i zrumieniony na patelni czosnek. Chlebek odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy kamień do pizzy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy chlebek 20 minut w podanej temperaturze, następnie ją zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Formę z chlebkiem wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy całkowicie przestudzony.
 

 

1 komentarz:

  1. Tym karmelizowanym czosnkiem mnie kupiłaś. Coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers